latinica  ћирилица
15/07/2024 |  12:08 ⇒ 17:19 | Аутор: РТРС

Хеликоптер Србије неопходан за гашење пожара у Гацку; Ситуација озбиљна, а из МИП-а још без дозволе за његово полијетање (ВИДЕО)

Иако је Хеликоптер МУП-а Србије на располагању за гашење пожара на подручју Гацка, из Министарства иностраних послова још увијек нема одговора за његово полијетање, рекао је за РТРС директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић.


Хеликоптер из Србије у Требињу - Фото: РТРС
Хеликоптер из Србије у ТребињуФото: РТРС

Кустурић је истакао је да се јуче чуо са командантом Хеликоптерске јединице МУП-а Србије и да су припремили хеликоптер и послали захтјев Министарству иностраних послова БиХ.

- Међутим, до овога тренутка од њих нисмо добили одговор, што је по мени нечувено јер је ситуација поприлично озбиљна. Они су већ јуче били спремни да дођу и помогну у гашењу пожара, међутим они не дају одобрење, из само њима знаног разлога. И на овај начин бих апеловао да неке ствари ставе по страни и гледају на који начин могу да помогну становништву и да се што прије захтјев одобри да би људи могли да нам помогну. Не вјерујем да ћемо са једним хеликоптером моћи да угасимо пожар на подручју Гацка - рекао је Кустурић.

Истакао је да је терен јако погодан за распламсавање пожара. 

- Све је суво. Вјетар је јачи и хеликоптер из Србије нам је заиста неопходан - навео је Кустурић.

Подсјетио је да је Хеликоптерски сервис Српске јуче био ангажован на гашењу пожара који је и локализован.

- Јутрос није било ни дима, ни пожара, али добили смо информацију да је пожар поново активан - рекао је Кустурић.

Навео је да су тренутно, на путу према Бањалуци из Требиња, гдје имају медицинску евакуацију пацијента, али да због високих температура и не би могли сада да гасе поменути пожар.

- Чекамо поподневне часове и настављамо са гашењем пожара - навео је Кустурић.