latinica  ћирилица
15/07/2024 |  08:59 ⇒ 10:11 | Аутор: СРНА

Којић: Спомен-комплекс у Братунцу - мјесто за сазнање и доказ истине

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница Бранимир Којић рекао је да је добра и за породице погинулих охрабрујућа одлука Владе Републике Српске о изградњи спомен-комплекса у Братунцу за 3.267 српских жртава из регије Бирач, погинулих и убијених у протеклом рату у БиХ, и истакао да ће ту сви моћи да се увјере у размјере српског страдања у овој регији.
Бранимир Којић - Фото: РТРС
Бранимир КојићФото: РТРС

- На том мјесту ће се изучавати и преносити итина о карактеру рата у БиХ и чињеницама демантовати западни наратив да су у рату у БиХ страдали само Бошњаци. Они су ту лаж пласирали у јавност при избијању рата и касније су је обликовали и увеличавали до немогућих размјера. Тај наратив се и данас упорно намеће свијету са Запада - нагласио је Којић.

Он је рекао да ће изградња спомен-комплекса омогућити да се виде имена српских жртава у овој регији, гдје су већина настрадалих Срба били цивили.

- Ту ће се учити историја и преносити на млађе искуства из прошлих ратова када су три пута у прошлом вијеку Срби страдали од истих непријатеља, локалних муслимана, комшија, што се не смије заборавити, да се опет не би поновило, јер никада нису одговарали за почињене злочине и сматрају да је то нормално и да Србе увијек могу убијати без одговорности - нагласио је Којић.

Он је истакао да ће они који не знају моћи да сазнају истину о српском страдању, а они који користе наметнути западни наратив о рату у БиХ јер не знају истину, ако нису тенденциозни и србофоби, моћи ће да сазнају истину и промијене свој однос према жртвама.

- Ту ће се на једном мјесту окупљати сви који долазе да одају почаст српским жртвама, бити служени парастоси, полагано цвијеће и прислуживане свијеће за покој душа настрадалих, ту ће бити обиљежаване годишњице страдања и други значајни догађаји и датуми из српске историје - навео је Којић.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о пројекту изградње меморијалног комплекса у знак сјећања на Србе, жртве муслиманског злочина у Подрињу од 1992. до 1995. године.

Циљ изградње меморијалног центра јесте трајно очување успомене на страдања Срба и представљаће значајан дио ширих настојања Владе Републике Српске за његовање културно-историјске традиције и културе сјећања на страдање српског народа.

Задужено је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите да, у сарадњи са Министарством финансија, изради идејно рјешење и утврди буџетски оквир за изградњу овог комплекса.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата у регији Подриња муслиманске снаге извеле су низ мучких напада на незаштићена српска насеља, остављајући иза себе пустош и смрт. На овим просторима је у протеклом рату извршен највећи злочин над српским становништвом, нарочито цивилима, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Дан обиљежавања и помен жртвама муслиманског злочина над Србима у Подрињу се организује у Братунцу сваке године и налази се на листи догађаја од републичког значаја.