latinica  ћирилица
14/07/2024 |  21:41 ⇒ 21:41 | Аутор: СРНА

Захарова: Америка је на ивици грађанског рата и гура свијет у колапс

Америка је на ивици грађанског рата и гура свијет у колапс, а оно што забрињава је да сваке године излаз из својих унутрашњих проблема тражи у распиривању војних сукоба у другим дијеловима свијета, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Maрија Захарова (фото:EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV) -
Maрија Захарова (фото:EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV)

- Сједињене Државе су спремне да спасавају цијели свијет, а да притоме, сваки пут стварају још веће проблеме. Оне су дубински умијешане у унутрашње ствари многих држава свијета - рекла је Захарова.

Она је навела да америчка демократија подразумија политичка убиства, засташивања, стварање атмосфере мржење и злостављање људи на основу убјеђења, односно тачке гледишта.

- Све је то та америчка демократија коју је у такво стање довела диктатура либерализма. То је апсолутна истина и законитост која је јасна свима који се баве политикологијом и међународним односима. То је врхунац диктатуре либерализма у Сједињеним Државама - рекла је Захарова за АТВ.

Она је указала да се данас након атентата на бившег америчког прењсједника Доналда Трампа у главним коментарима америчких телевизијских канала, електронских медија и свих политичких званичника чује само, као и увијек, брига за америчку демократију.

- Они говоре да је америчка демократија у опасности, да је треба спасавати и да овај страшни злочин не смије утицати на њу. Испада, дакле, да пријетња америчкој демократији долази изнутра, и налази се у оквиру америчке политике и то мора да признају - рекла је Захарова.

Она је подсјетила да је још прије два мјесеца на друштвеним мрежама написала да изазива чуђење то што у Америци ни званична власт, ни специјалне службе, ни полиција, јавни органи, новинари не обраћају пажњу на то да се Трампу упућују пријетње.

- Те пријетње нису долазиле само од неких сумњивих људи, који су упитне урачунљивости, већ су оне постале правац размишљања које се формулише отворено и јавно од одређених људи као што су амерички сенатори, политолози и људи из такозване америчке "дубоке државе", а један од њих је и муж Викторије Нуланд који је отворено говорио о физичком уклањању Трампа као о нечему нормалном и пожељном - навела је Захарова.

Она је навела да су убиства и покушаји убистава америчких предсједника и кандидата за предсједника "традиција политичког живота Сједињених Држава".

- Ако говоримо о ранијим покушајима атентата, у 19. вијеку није било формулисаних људских права као основног стања америчке демократије у том виду. Није било уплитања у унутрашња питања других држава под маском људских права. Сада када је прошло 150 и више година, они су морали да имају одговарајући закључак, али се десило обрнуто - они су само у друштву учврстили могућност за испољавање овако страшне мржње коју су распиривали - рекла је Захарова.

Она је указала да таква идеологија распиривања мржње доминира Сједињеним Државама и када је ријеч о односу према другим државама и народима, политичарима и званичницима.

- Погледајте шта се догађа у односу према Русији или шта се догађа у односу према Кини - рекла је Захарова и додала да је 2021. година прошла у знаку синофобије, мржње према Кини и Азијатима.