latinica  ћирилица
14/07/2024 |  20:31 ⇒ 15/07/2024 | 07:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Бајден: Након напада у САД нема мјеста ни за какво насиље

Пресједник САД Џозеф Бајден изјавио је данас да, након синоћњег атентата на бившег предсједника САД и кандидата Републиканске странке Доналда Трампа, у САД нема мјеста за било какво насиље.
Напад на Трампа (Фото: EPA/DAVID MAXWELL) -
Напад на Трампа (Фото: EPA/DAVID MAXWELL)

- Покушај убиства у супротности је са свим за шта се залажемо као нација и то не смијемо више да дозволимо. Наш циљ је јединство и од тога ништа није важније. Разговараћемо, нећемо се слагати и то се неће промијенити'', рекао је Бајден на брифингу за медије.

Он је поновио да је синоћ разговарао са Трампом.

Захвалан сам на томе што је он добро и што се опоравља. Имали смо кратак и добар разговор. (Прва дама САД) Џил и ја се молимо за њега и његову породицу - рекао је Бајден.

Изразио је саучешће породици ватрогасца који је синоћ убијен док је покушавао да телом заштити своју породицу.

- Молимо се за опоравак оних који су синоћ повређени'', додао је.

Бајден је навео да су он и потпредседница САД Камала Харис добили извештаје од директора ФБИ, директора америчке Тајне службе и других.

- Истрага којом руководи ФБИ је у почетним фазама. Не знамо још шта је био мотив атентата, али знамо које починилац. Немојте правити претпоставке, већ пустите да ФБИ ради свој посао - рекао је Бајден.

Истакао је да је Трамп, као бивши предсједник земље, већ добио повећано обезбјеђење.

Бајден је рекао да је наредио Тајној служби да ревидира безбедносне мјере предвиђене за предстојећу Републиканску националну конвенцију.

- Морамо се ујединити као нација да бисмо демонстрирали ко смо и шта смо' - рекао је Бајден.