latinica  ћирилица
14/07/2024 |  17:49 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Трамп рањен и ван животне опасности - нападач убијен; Бајден осудио напад, али није га оквалификовао као атентат (ВИДЕО)

Покушај убиства бившег америчког предсједника Доналда Трампа. Након рањавања на скупу у Пенсилванији Трамп није животно угрожен, а нападач је убијен и идентификован.
Доналд Трамп (Фото: EPA/ DAVID MAXWELL) -
Доналд Трамп (Фото: EPA/ DAVID MAXWELL)

- Нису ме уплашили, настављам пркосити лицу зла - прва је порука републиканског кандидата након напада.

Амерички предсједник Џозеф Бајден ,оштро је осудио напад на Трампа, али га није назвао атентатом.

Одмах након пуцњаве, припадници Трамповог обезбјеђења бившег предсједника одвели су са бине, док је он стиснуте песнице позивао своје присталице да наставе да се боре. Нападач, 20- годишњи Томаса Метју Крукс је убијен, али је у пуцњави страдао један Трампов присталица док је још двоје људи теже повријеђено.

Мотив напада није познат. Крукс је био регистровани члан Републиканске странке који је давао донације и демократама. Јавност је шокирана, посебно након што су објављени снимци на којима се атентатор јасно види на крову оближње зграде са пушком. Очевици кажу да су покушавали да упозоре полицију.

- Примијетили смо нападача како пуже по крову зграде поред нас. Показујемо га полицији, јасно смо га видјели са пушком. А полиција нема појма шта се дешава - рекао је очевидац Грег Смит.

- Чула сам да говори борите се, борите се, као да је хтио да нам каже: никада се немојте предати. Наставите да се борите. Исус је уз њега, сви то знамо - рекла је Сузан Гибала.

Нападач није имао никакву идентификацију због чега су агенти морали да провjере његов ДНК и добију биометријску потврду идентитета, саопштио је ФБИ. Додају да је "изненађење" што је нападач испалио више хитаца а да надлежне службе нису знале са ког мјеста је отворена ватра. Пуцњава се истражује као "покушај убиства" бившег предсједника.

- Оно што се десило називамо покушајем убиства бившег предсједника. Имамо велики број агената на лицу места и блиско сарађујемо са другим савезним агенцијама - рекао је специјални агент ФБИ Кевин Роџек.

Амерички председник Џозеф Бајден, који је планирао да током викенда борави у својој резиденцији у Делаверу, вратио се у Бијелу кућу како би наставио да прима извештаје од безбједносних служби. Са Трампом је разговарао телефоном, након чега је из Бијеле куће саопштено да је Бајден "захвалан на томе што је Трамп безбједан". Ипак, Бајден није желио да потврди да се ради о покушају убиства Доналда Трампа.

На питање новинара да ли мисли ли да је ово био покушај убиства, Бајден рекао да нема довољно информација.

- Имам мишљење, али немам чињенице. Прије нових коментара желио бих да располажем чињеницама - рекао је Баједен.

Доналд Трамп је из Пенсилваније стигао у Њу Џерзи. Његово здравствено страње је добро. Грађанима се обратио два пута и то преко друштвених мрежа.

- Сада је важније него икада да грађани САД буду уједињени и "покажу прави карактер Американаца". Нећемо се плашити већ ћемо остати отпорни у својој вјери и пркосни пред лицем зла - рекао је Трамп.

Из Трамповог тима саопштено је да бивши предсједник не намјерава да мијења планове и да ће, како је раније и предвиђено, идуће седмице у Милвокију прихватити номинацију Републиканске странке да буде њихов предсједнички канидата на изборима. Трамп је синоћ у Пенсилванији требало да саопшти име свог кандидата за потпредсједника, а рок за то истиче сутра. Лидери републикансе странке огорчени су због оног што се догодило.

- Ми смо заиста постали земља трећег свијета - када нам се не свиђа опозиција, ми покушамо да је елиминишемо. Ако не желите да гласате за њега, немојте да гласате за њега - навео је посланик из Пенсилваније у америчком Конгресу Мајк Кели.

Покушај убиства Доналда Трампа, који отвара мрачно ново поглавље у причи о политичком насиљу у САД, потресао је нацију која је већ била дубоко подијељена током једног од најнапетијих периода своје модерне историје, пише Си-Ен-Ен. Покушај убиства на предизборном скупу по дефиницији је напад на демократију и право сваког Американца да бира своје лидере, наводи Си-Ен-Ен.