latinica  ћирилица
14/07/2024 |  10:49 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Република Српска позива на дијалог

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да Српска позива на дијалог и да нема никакав документ који се зове било какво раздруживање или било каква сецесија.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је рекао да Република Српска има документ који је привремено повучен из Народне скупштине, Споразум о регулисању односа Републике Српске и Федерације БиХ у складу с Дејтонским споразумом и међународним актима.

- То је нешто што је потпуно легално, на шта Република Српска апсолутно има право, нешто што је у складу са Дејтонским споразумом и нешто што је, опет, позив на дијалог - изјавио је Ковачевић за ТВ Тањуг.

Он је додао да су народни посланици у Народној скупштини упутили тај приједлог у процедуру па су тражили да он привремено буде повучен са дневног реда.

- Колико ја имам информације, ради се о томе да они још прикупљају неке потребне информације. Раде се још одређене анализе у вези са кршењем Дејтонског мировног споразума, јер се та комплетна прича заснива на томе да је фрапантно кршен Дејтонски споразум, Устав БиХ, уставни поредак, да су нарушавана права српског народа, да је српски народ у БиХ угњетаван - навео је Ковачевић.

Према његовим ријечима, ово је сада покушај да се путем дијалога дође до одрживог рјешења и за Републику Српску и за Федерацију БиХ, па и за БиХ.

Ковачевић је подсјетио да је предсједник Републике Српске Милорад Додик много пута говорио о томе на који начин су кршена права Републике Српске и српског конститутивног народа.

Он је додао да је недавно и предсједник Србије Александар Вучић говорио и медијима доставио анализу о томе на који начин су илегално отимана гарантована права српског народа и Републике Српске у складу са међународним уговором какав је Дејтонски споразум, који је, између осталог, потписала и Србија, а који су гарантовали и САД, и Руска Федерација, и ЕУ, и Њемачка и Француска, и Велика Британија.

- Нама су деценијама отимана илегално наша међународном уговором загарантована права и сада неко очекује од нас да ми све то ћутке трпимо и да кажемо свака част, нас наша права не занимају. Не, то није могуће - истакао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, они су очигледно намјеравали и били увјерени у то да су са Републиком Српском уговорили и да ће веома брзо потпуно поништити и укинути Републику Српску и права српског народа у БиХ.

- Сада их је јако потресло одржавање Свесрпског сабора, усвајање декларације на том Сабору, јер су увидјели да Република Српска није сама и да Република Српска, као потписник свих анекса Дејтонског споразума, и Србија, као потписник по овлаштењу Републике Српске цјелокупног Дејтонског споразума, инсистирају на поштовању права српског народа, на поштовању права Републике Српске - навео је Ковачевић.

Он је поновио да и Србија и Српска инсистирају на поштовању права свих других народа у БиХ, и бошњачког и хрватског народа и на поштовању права ФБиХ.

- Ми смо навикли на то да нам отимају наше надлежности, сада су дошли и до тога да нам отимају имовину, па да сутра кажу да све наше ријеке, да све наше шуме, да сви наши путеви и све оно што је јавно добро Републики Српске које на основу Дејтонског споразума јасно припада Републици Српској, да то више није наше, да ми сад ти увише немамо ништа - рекао је Ковачевић.

Он је додао да сутра могу и да кажу да је за сваку одлуку, ако је потребно урадити било шта у Републици Српској, сада потребна одлука Бакира Изетбеговића и оних који су били аутори "Исламске декларације" и који су говорили о томе да је једино одрживо уређење за БиХ шеријатско уређење и да Срби и Хрвати, односно православци и католици, треба да имају некаква права само до оног тренутка док муслимани не постану апсолутна већина.

- То је нешто на шта ми никад не можемо пристати, зато позивамо на поштовање Дејтонског споразума, на поштовање Устава БиХ и позивамо на мир, на сарадњу, на просперитет и на бољи живот свих људи у цијелој БиХ и у цијелој нашој области - нагласио је Ковачевић.

Он је навео да све оно што говоре и Србија и Српска нису никакви хирови Вучића или Додика, него су то ставови српског народа и у Србији и у Српској.