latinica  ћирилица
13/07/2024 |  21:17 ⇒ 21:18 | Аутор: СРНА

Митрополит Фотије освештао храм Светог апостола Павла у Трњаку

Његово високопреосвештенство митрополит зворничко-тузлански Фотије освештао је данас Спомен-храм Светог апостола Павла у мјесту Трњак у федералној општини Оџак.
Шамац, владика Фотије освештао Спомен-храм - Фото: СРНА
Шамац, владика Фотије освештао Спомен-храмФото: СРНА

Спомен-храм је саграђен у знак сјећања на 601 убијену жртву у Другом свјетском рату, од којих је 143 дјеце, као и на четворо погинулих у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Владика Фотије рекао је да је добро када српски народ гради цркве и када се сабира.

- Треба чувати традицију, а Црква се са своје стране труди да чува светиње - рекао је владика Фотије и додао да је Спомен-храм у Трњаку саграђен у знак сјећања на оне који су своје животе положили за крст часни и Републику Српску.

Члан грађевинског одбора за изградњу Спомен-храма у Трњаку Саво Вујичић рекао је Срни да је одлука о градњи Спомен-храма донесена 2017. године када су и постављени темељи, док је градња почела годину дана касније.

- Вриједност радова већа је од 100.000 КМ, а донатори су Секретаријат за вјере Републике Српске, општине Шамац, Модрича, Вукосавље, Оџак и Жупанија посавска, као и око 150 институција и појединаца Доње Дубице, Трњака расељених у иностранство - навео је Вујичић.

Он је додао да је иконе у Спомен-храму три године радио познати иконописац Борис Завиша, који је сликао и иконе у Храму Светог Саве у Београду.

- Звоно Храму Светог апостола Павла поклонио је Мирко Савић из Трњака који ради у Аустрији, а крстове је поклонио Станислав Нинковић из Трњака - рекао је Вујичић.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је Срни да га радује што је народ Трњака дочекао данашњи дан освештања спомен-капеле свим жртвама.

- Српски народ је и данас овдје присутан и одаје пошту свима онима који су невино у Другом свјетском рату изведени из својих кућа и убијени само зато што су Срби - навео је Милићевић.

Он је истакао да су у Шамцу, као општини у којој је највећи дио становника Трњака нашао уточиште након посљедњег Одбрамбено-отаџбинског рата, сматрали да треба да буду један од финасијера Спомен-храма.

Начелник општине Оџак Нада Ћулап, која је један од донатора, рекла је да је почашћена што је позвана да присуствује данашњем свечаном чину у Трњаку.

- Добили смо молбу од ове мјесне заједнице да им помогнемо финансијски у изградњи и наша је дужност да помажемо становницима наше општине - додала је Ћулапова.

Освештању Спомен-храма Светог апостола Павла присуствовао је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић.