latinica  ћирилица
13/07/2024 |  18:29 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

У Источној Илиџи одржан Свеепархијски сабор (ВИДЕО)

Свеепархијски сабор у спомен на Свештеномученике Митрополије дабробосанске пострадале у Првом и Другом свјетском рату, као и 90-тих година прошлог вијека, одржан је код цркве Светог Василија Острошког Чудотворца у Источној Илиџи. Свету архијерејску литургију служио је митрополит црногорско-приморски Јоаникије уз саслужење митрполота дабробосанског Хризостома, те свештенства Митрополије.
Свепархијски сабор у Источној Илиџи - Фото: РТРС
Свепархијски сабор у Источној ИлиџиФото: РТРС

Вјерни православни народ из свих крајева Српске окупио се испред цркве Светог Василија Острошког на Вељинама и у саборности и молитви присуствовао је четвртом Свеепархијском сабору који се одржава у спомен на Свештеномученике Митрополије дабробосанске.

Митрополит дабробосански Петар Зимоњић, један од Свештевномученика дабробосанских, био је огњени стуб око кога се окупљао вјерни народ у БиХ и ауторитет љубави, увијек спреман да се жрртвује за цркву и свој народ, рекао је у бесједи митрополит црногорско- приморски, који је служио свету архијерјску литургију, уз саслужење митрполота дабробосанског Хризостома те свештенства и свештеномонаштва Митрополије.

- Није тај многомудри божанствени пастир могао оставити свој народ који страда него је ријешио да подијели све тешкоће и муке и све притиске и страдања са својим народом и ето он је на челу свих свештеномученика дабробосанских, свјетило цркве Божије - навео је митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

- Нека Господ данас њиховим молитвама браћо и сестре и нас утврди да и ми будемо као и они чврсти, јаки, духом светим оснажени, учвршћени и кад дођу времена искушења будемо и ми чврсти и одлучни као што је био Свети Петар, Свети Варнава и сви наши свештеномученици - навео је митрополит дабробосански Хризостом

Вјерницима су на поклоњење биле изложене папуче светог Василија Острошког чудотворца,иначе поклон храму који носи његово име.

- Значајно да ће папуче Светог Василија Острошког у наредном периоду бити овде на Вељинама. Наша веза са чудотворцем је јако велика и само присуство људи сваки дан овде на Вељинама показује да је ово мјесто саборовања - рекао је начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић.

Прво саборовање одржано је 2021. године у манастиру Возућица, затим у Илијашу и Сокоцу. Свеепархијски сабор, у прву суботу по Петровдану, наредне године биће одржан у Биљешеву у општини Коњиц.