latinica  ћирилица
13/07/2024 |  18:26 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

У Награђу код Дрвара освештан Храм Светих апостола Петра и Павла (ВИДЕО)

У Награђу код Дрвара освештан је Храм Светих апостола Петра и Павла. Литургију је служио епископ бихаћко-петровачки Сергије. У близини су пронађени темељи цркве из раног средњег вијека.
Дрвар - освештање храма - Фото: РТРС
Дрвар - освештање храмаФото: РТРС

Храм јe изграђен захваљаујући бројним прилозима, али и добровољном раду мјештана.

- Ми смо успјели ово да урадимо, са својим трудом и радом и што смо било сложни - рекла је Радомир Бајић из Награђа.

- Успјели смо за непуне двије године да обновимо овај наш свети храм, још радова има. Надам се да ћемо у скорој будућности завршити ове вањске радове - навео је предсједник удружења "Награђе - Црна краљица" Часлав Шобот.

У близини се налазе раније пронађени темељи цркве. Стручњаци сматрају да је ријеч о једној од најстаријих хришћанских богомоља у БиХ, из шестог или седмог вијека.

- Направили смо нову да се Богу молимо овдје, да се радујемо са овим народом, да обнављамо нашу, вјеру, нашу традицију, нашу културу и да позивамо народ на обнову живота на овим просторима - рекао је епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије.

- Општина, у складу са својим могућностима, улаже у инфраструктуру, па смо тако прије двије године асфалтирали дио пута према овом мјесту - додала је начелница општине Дрвар Душица Рунић.

Недалеко од Храма налази се средњевјековна тврђава Висућ град. Сматра се да је била посљедње уточиште српског краља средњовјековне Босне Стефана Томашевића, пред најездом Турака.