latinica  ћирилица
13/07/2024 |  18:00 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Тропске ноћи врхунац топлотног таласа - слично и наредних дана (ВИДЕО)

У Републици Српској данас врхунац топлотног таласа. Дану у којем је температура достизала 40 степени, претходила је најтоплија тропска ноћ. У Бањалуци и Бијељини у 22 часа температура је износила износила 32 степена.
Топлотни талас (Фото: EPA/JIM LO SCALZO, илустрација) -
Топлотни талас (Фото: EPA/JIM LO SCALZO, илустрација)

Мјере опреза су неопходне јер и наредни дани доносе слично вријеме - у уторак нови температурни рекорди и температура до 42 степена.

- Данас је најтоплије је било у Бањалуци, у 12 часова измјерено је већ 35 степени - рекла је метеоролог Милица Ђорђевић.

Топлотни талас дан седми. Укључен је и црвени метеоаларм, што представља највиши степен опасности од сунчевих зрака. У појединим мјестима температура је данас достизала и до 40 степени. На пут су отишли само они који су морали.

Тропске температуре створиле су километарске колоне на дионицама ауто-пута кроз Хрватску. према Јадрану, али и колоне на граничним прелазима. То најбоље знају они који сваки дан због посла прелазе хрватску границу.

Они који нису на мору,спас од високих тепмература пронашли су поред Врбаса. Високе температуре,бар према прогнозама метеорлога задржаће се до краја јула.

Претходна ноћ у Српској била је најтополија. Ноћна тепература оборила је рекорд од 30 степени. Прогнозе за наредни периоди нису охрабрујуће.

- Тако је синоћ било веома топло и спарно. Висока влага проузроковала је високе температуре. Али, тако ће бити и наредних дана ,нарочито уторак када можемо очекивати температуру и до 43 степена - изјавила је Ђорђевић.

Ове температуре не утичу на само на хронично обољеле и старије особе, у опасности су и млади. Неадекватна заштита на плажи или на послу,ствара озбиљне здравствене проблеме.

- Битно је да останемо у хладовини у неким затвореним просторијама у којима је расхлађено али не превише,јер промјена температуре много утиче на промјене у организму - рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

А промјене претходних дана на својој кожи највише осјете мјештани појединих бањалучких насеља. Воде немају, боре се како знају и умију. Појединим домаћинствима су због недостатка воде угинуле и животиње.

У наредним данима очекују се још веће температуре, што мјештанима који немају редовно снабдијевање воде ствара велику бригу.