latinica  ћирилица
13/07/2024 |  16:27 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Српска ће изградити Меморијални комплекс у Подрињу (ВИДЕО)

Република Српска изградиће "Меморијални комплекс у знак сјећања на муслиманске злочине у Подрињу, почињене од '92-'95. године", одлучила је Влада Републике Српске.
Братунац, будући меморијални центар - Фото: РТРС
Братунац, будући меморијални центарФото: РТРС

Комплекс ће бити изграђен у општини Братунац, поред магистралног пута Коњевић Поље - Братунац.

Влада је задужила Министарство рада и борачко инвалидске заштите да у сарадњи са Министарством финансија изради идејно рјешење и утврди буџетски оквир за изградњу овог комплекса.

Будући комплекс представљаће мјесто које ће симболизовати страдање готово 3500 убијених Срба Сребренице, Братунца, Зворника Милића Шековића, Власенице. Породице жртава истичу да је то нешто што чекају 30 година.

Из организације породица погинулих кажу да ће будући меморијални комплекс свима показати да су у и око Сребренице, такође, страдали и Срби.

- Свако онај који улази у Подриње, који улази у Сребреницу у Братунац, мораће да види 3.267 крстова. И апелујемо да та процедура крене што брже и што раније - изјавио је предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

Општина Братунац на сједници СО донијела је одлуку о измјени регулационог плана. Локација на којој ће бити грађен меморијални комплекс налази се на локалитету Борковац, уз магистрални пут ка Коњевић Пољу.

- Сигуран сам да ћемо имати идејно рјешење. Већ је данас донијета одлука, послат је захтјев да се пренесе у власништво 6.000 квадрата на општину Братунац - истакао је начелник Лазар Продановић.

Предсједник Владе Радован Вишковић каже да ће Влада обезбиједити новац, нагласивши да је крајње вријеме да Српска има такав центар.

- Ми већ ланирамо средства из будета за идућу годину, вјероватно да ће градња трајати неколико година сигурно 2-3 године, ријеч је о великом простору. И ја ћу искористити своју позицију да позовем, а сигурно ће се и Србија укључити - додао је Вишковић.

У оквиру будућег комплекса, осим централног спомен обиљежја, идеја је да се гради српски православни храм или спомен капела и мултимедијална музејска поставка која ће свједочити о размјери злочина над српским народом.