latinica  ћирилица
13/07/2024 |  15:49 ⇒ 15/07/2024 | 14:03 | Аутор: sputniknews.com

Договорена сарадња на војном нивоу и како да се повећа трговинска размјена (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучића изјавио је данас у Каиру да је са предсједником Египта Абделом Фатахом ел Сисијем разговарао о свим важним геополитичким питањима, али и о најконкретнијој билатералној сарадњи између двије земље, као и да је посебно важно што је договорена сарадња на војном нивоу.
Александар Вучић и Фатах ел Сиси(фото: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Александар Вучић и Фатах ел Сиси(фото: instagram.com/buducnostsrbijeav)

- Оно што је битно, то је да смо договорили и сарадњу на војном нивоу, војнотехничком, војноекономском, али и у питању преноса технологије сарађиваћемо истовремено, као и војно-војном нивоу - рекао је Вучић новинарима.

Каже да су договарали и како да се повећа трговинска размјена двије земље, као и размјена услуга.

- Потврдили смо да имамо заједничке ставове по важним геополитичким питањима и оно што је за људе најважније то је да имамо, да смо потписали споразум о слободној трговини, дакле имаћемо 30,5 одсто индустријских производа за које одмах по ратификацији споразума можемо да извозимо из Србије без икаквих царина и 87 одсто наших пољопривредних производа које ћемо моћи без царине или значајно либерализовано да извозимо. Укупно преко 10.400 тарифних бројева, за египатске производе ми смо обезбиједили 6.075 тарифних линија за производе које могу да извозе у Србију без икаквих царина - рекао је Вучић.

Истакао је да је важно да за привреднике створимо услове у којима они могу да планирају пласирање својих производа дугорочно.