latinica  ћирилица
13/07/2024 |  10:08 ⇒ 11:31 | Аутор: СРНА

Идуће године почиње изградња меморијалног комплекса у Подрињу

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је да се први радови на изградњи меморијалног комплекса српским жртвама у Подрињу очекују у идућој години.
Војска Републике Српске - Фото: РТРС
Војска Републике СрпскеФото: РТРС

Егић је навео да ће Министарство рада и борачко-инвалидске заштите ове године урадити идејно рјешење, тако да ће се дефинитивно знати колико је новца потребно, односно да Влада Српске планира новац у буџету за наредну годину за те намјене.

- Изградња ће трајати, претпостављам, неколико година, с обзиром на сам значај и обим посла, а наравно и обезбјеђење средства за изградњу тог комплекса. И премијер Србије Милош Вучевић дао је обећање да ће Влада Србије вјероватно учествовати у покривању одређених трошкова на изградњи - рекао је Егић.

Он је истакао да о потреби изградње меморијалног комплекса у Братунцу не треба ни говорити.

- Знамо за велика страдања српског народа у том дијелу Републике Српске. Знамо да су жртве 70 одсто биле цивили и малољетна дјеца која су масакрирана и мучена на разне начине од муслиманских формација које су, након проглашења заштићене зоне УН, из Сребренице нападале заштићена српска села и српску нејач - рекао је Егић.

Он је за Глас Српске рекао да је свим Србима, поготово људима који су доживјели личне трагедије, неприхватљиво да нико од починилаца није кажњен за те злочине.

Егић је поручио да треба бити упоран, истрајан и његовати културу сјећања и памћења, односно потомцима преносити све оно што се дешавало српском народу, да се то никад не заборави.

- Никад нећемо одустати од кажњавања, од мишљења и става да се сви ти злочинци процесуирају и да они добију заслужену казну -нагласио је Егић и додао да је флагрантан примјер кршења праведног и правичног суђења, упркос свим доказима о злочинима, Насер Орић.

Поводом обраћања бошњачког члана Предсједништва БиХ у Сребреници, Егић је рекао да је Бећировић одржао запаљив говор који је недорастао политичару ранга функције коју обавља.

- То нити је мјесто за такве говоре, нити је оно о чему је он причао реално, нити има везе са стварношћу - додао је Егић.