latinica  ћирилица
12/07/2024 |  19:53 ⇒ 20:53 | Аутор: СРНА

Грајф: Неће бити шире примјене једностране резолуције о Сребреници

Предсједник Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године Гидеон Грајф рекао је да је резолуција о Сребреници о само једном дану рата у БиХ апсурдна и једнострана са великим посљедицама и дискриминацијом 100.000 жртава, те оцијенио да неће бити примијењена онолико широко како су очекивали спонзори.
Гидеон Грајф - Фото: РТРС
Гидеон ГрајфФото: РТРС

Овај израелски историчар сматра да ће већина земаља датум 11. јул третирати само као препоруку, те да многе земље имају резерве и да неће спровести резолуцију усвојену у УН јер говори о "апсолутној жртви", а изоставља све друге.

- Без узимања у обзир историјске истине и сагледавања ратних дешавања и свих околности трогодишњег рата које су довеле до случаја Сребреница, различите земље неће имплементирати резолуцију УН. Наду да ова апсурдна и дискриминаторска резолуција о Сребреници неће бити обиљежена онолико широко како су је очекивали спонзори, даје и податак да су од 193 земље чланице само 84 гласале за, њих чак 109 није било за - истакао је Грајф.

Он је указао да је политизација геноцида опасна и да све жртве БиХ заслужују да се памте и да не буду дискриминисане једностраном резолуцијом о Сребреници усвојеној у УН.

- Ово је непромишљен и непотребан корак, посебно након 29 година. Погрешно је извлачити из контекста само један дан, 11. јул, из рата у БиХ који је трајао три године и базирати резолуцију на само једном дану рата - рекао је Грајф, који је и стручњак за Холокауст.

Он је напоменуо да је процес претварања одређеног историјског дана у дан националног сјећања дуготрајан процес и да треба да се заснива прије свега на међународном признању свих народа.

Грајф је рекао за Тањуг да је усвајање резолуције у УН о Сребреници било отварање Пандорине кутије и оцијенио да све док постоји порицање ратних злочина у Другом свјетском рату и касније током деведесетих година прошлог вијека нема шансе за истинско помирење народа на Балкану.

- То је несрећна одлука, која ће, нажалост, само продубити сукобе у БиХ, али ће их проширити и на цијели Балкан, који је свједок превише сукоба у својој историји - упозорио је Грајф.

Он је нагласио да се право помирење међу народима Балкана може десити само уз уважавање историјских чињеница и да није могуће ићи ка међусобном помирењу и стварању истинског мира без уважавања налаза Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године и без узимања у обзир жртава свих етничких заједница у БиХ.

Грајф сматра да се то не може десити ни без узимања у обзир свих околности које су довеле до рата и ратних злочина и без интернационализације овог свеобухватног приступа потребног за правду у историјском и војном контексту и без разликовања тежине злочина почињених на свим странама.

- Нажалост, различите стране у региону Балкана, посебно хрватске и бошњачких муслимана, нису спремне да признају злочине из прошлости које су починили, а све док тог признања не буде, шансе да се преброде ране прошлости и ожиљци прошлости су слабе - напоменуо је Грајф.

Он је подсјетио да је Независна међународна комисија за Сребреницу узела у обзир све три године рата и свих 100.000 жртава свих етничких заједница, без дискриминације и проглашавања само једне етничке групе као "апсолутне жртве", јер у ратовима има ратних злочина на свим странама и све околности се морају озбиљно узети у обзир.

Грајф је напоменуо да Комисија у свом закључку Извјештаја позива на миран завршетак свих сукоба и културу сјећања на све жртве, као и на стварање хармоније и помирења између свих инволвираних страна у БиХ.

- У ратовима нема анђела и ништа није само црно-бело. Недостаје нијанса сиве у овој резолуцији УН о случају Сребреница, јер је то случај који доводи у питање дефиницију геноцида и доводи у питање Универзалну декларацију о људским правима и права жртава на културу сјећања на жртве на свим странама - указао је Грајф.

Он је рекао да је политизација геноцида опасна, јер није сваки ратни злочин геноцид.

- У Сребреници су били ратни злочини, у Братунцу су били ратни злочини и у Кравици су били ратни злочини. Али починиле су их различите стране у БиХ. Да ли су сви ови ратни злочини геноцид? Не, нису - навео је Грајф.

Он сматра да треба подсјетити УН и свијет да је човјечанство изгубило 60 милиона људи у Другом свјетском рату, те упитао да ли постоји резолуција о 60 милиона жртава Другог свјетског рата?

- Не. Дакле, све жртве БиХ заслужују да се памте и да не буду дискриминисане овом једностраном резолуцијом о Сребреници - рекао је Грајф.

Одговарајући на питање како коментарише одлуку Скупштине Црне Горе да усвоји Резолуцију о геноциду у Јасеновцу, Маутхаузену и Дахау, Грајф је оцијенио да је много заједничких именилаца између злочина нацистичке Њемачке и злочина усташа и Независне Државе Хрватске, и да се и усташки злочини морају третирати као и нацистички.