latinica  ћирилица
12/07/2024 |  19:12 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Колоне на граничним прелазима - возачима апел за стрпљење (ВИДЕО)

Иако су високе температуре многи су кренули из иностранства у свој родни крај или се враћају кући, неки иду и ка мору. Зато су многи и више часова у колони на граничним прелазима. Велика гужва је у Градишци посебно из правца Хрватске гдје у дане викенда овај прелаз пређе више од 10.000 путника. Наша екипа отишла је у Стару Градишку и провјерила какво је стање уочи још једног викенда.
Гужве на граничним прелазима - Фото: РТРС
Гужве на граничним прелазимаФото: РТРС

Ни температура од скоро 40 степени колико је измјерено у 14 часова не смањује број аутомобила.

Једни чекају да уђу у једну од европских земаља, а други долазе из њих.

Некима су прелази Градишка и Стара Градишка и најближи до мора.

У овом периоду године, правила нема. Било да је јутро или вече на уласку у земље ЕУ дочекаће вас непрегледна колона аутомобила.

Највише гужви, а нарочито у дане викенда је на граничмом прелазу Стара Градишка.

На овом прелазу тек очекују гужве јер слиједе годишњи одмори у многим европским земљама.

- Јачи интезитет прометовања очекујемо средином седмог мјесеца па до краја осмог. А од деветог мјесеца иако ће бити путовања, очекујемо слабљење - рекла је Мира Волдер, помоћмник начелника за Граничну контролу Стара Градишка.

На дневном нивоу радним данима цифра достигне и до 5.000 путника, док у дане викенда преко 11.000 који пређу овај гранични прелаз.

- Највише држављана ЕУ границу прелази због мора. Један дио држављана ЕУ, а који ради у тим земљама прелази за вријеме одмора како би стигао у своје мејсто пребивалишта - додала је Волдер.

Јадранско море и даље је најтраженија дестинација за многе туристе.

Зато, уколико крећете на пут преко границе препоручује се, да се прије путовања добро информишете на који прелаз да идете.

И најважније правило, добро се наоружајте стрпљењем.