latinica  ћирилица
12/07/2024 |  18:48 | Аутор: СРНА

Вулин: Да у Дејтону није призната Српска, не би било ни БиХ

Потпредсједник Владе Србије и сенатор Републике Српске Александар Вулин рекао је да ни све лажи које је предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић изрекао о Србији и њеном предсједнику Александру Вучићу неће натјерати Србију да изједначи Бећировићев режим и Бошњаке, те додао да БиХ не би било да у Дејтонском мировном споразуму није признато постојање Републике Српске.
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

Вулин у саопштењу напомиње да није Србија настала 1995. године, већ БиХ, да није Србија настала као посљедица грађанског рата, већ БиХ, као и да није БиХ гарант постојања Србије, већ је Србија гарант постојања дејтонске БиХ и само дејтонске и ниједне друге.

- И да у Дејтону није признато постојање Републике Српске, не би било ни БиХ. Да је Бећировићу до поштовања Устава БиХ не би ни било резолуције о Сребреници јер би се поштовало то што Предсједништво БиХ нема јединствен став - истакао је Вулин, коментаришући поновне лажи и нападе Бећировића на предсједника Србије и Србију.

Он је додао да му је жао што мора да брани Устав БиХ од члана Предсједништва БиХ, али да ко је слушао Бећировићево ратно хушкање, зна да је одбрана потребна.

Свесрпска декларација није, каже Вулин, никакав великодржавни пројекат као, рецимо, туркијански скуп турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, али јесте израз српског јединства, као и забринутости да ће дејтонски поредак бити срушен дјеловањем оних који би да пониште Републику Српску и наруше мир.

- И да буде јасно, ни све лажи које је Бећировић изрекао о Србији и Александру Вучићу неће нас натјерати да изједначимо Бећировићев режим и Бошњаке - поручио је Вулин.