latinica  ћирилица
12/07/2024 |  14:31 ⇒ 16:53 | Аутор: РТРС

Ковачевић: У праву смо када кажемо да је резолуција о Сребреници политичка (ВИДЕО)

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да је циљ резолуције о Сребреници да Србе представи као геноцидан народ и промијени статус Републике Српске и саме Сребренице, што потврђује и изјава предсједника СДА Бакира Изетбеговића да резолуција не вриједи уколико остане "мртво слово" на папиру.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Изетбеговићева изјава потпуно јасно указује да смо ми све вријеме били у праву, на првом мјесту предсједници Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић, када смо сви заједно говорили да се овдје ради о политичкој резолуцији - рекао је Ковачевић за РТРС.

Он је рекао да није могућа промјена статуса Сребренице.

- Према Изетбеговићевим ријечима, резолуција не вриједи ништа уколико остане "мртво слово" на папиру. То је нешто што се не може догодити. Сребреница је једна од равноправних локалних заједница у Републици Српској и тако ће и остати. Сви људи који живе у Сребреници имају потпуно једнака права, политички су заступљени кроз Скупштину, начелника - истакао је Ковачевић.

Ковачевић је упитао на кога Изетбеговић мисли када каже да "људи који данас живе у Сребреници, живе са онима који су", како каже, "извршили геноцид и који данас желе политички да заврше оно што нису успјели тенковима".

- Не знамо тачно на кога мисли? Да ли можда на /начелника Сребренице/ Младена Грујичића, који је 1995. године имао 12 година и изгубио је оца, или на Милоша Вучића, који је сада кандидат свих странака из Републике Српске за начелника Сребреница, а који је тада имао седам година. Да ли су то можда људи који су тада извршили геноцид? - упитао је Ковачевић.

Ковачевић је додао да ли, према ријечима Бакира Изетбеговића, то значи да су сви из Републике Српске извршили наводни геноцид.

- Да ли то значи да сам и ја "геноцидаш" који сам тада имао 12 година, или Милорад Додик, који је тада био главна опозиција владајућим структурама у Српској? Да ли су и нерођена дјеца у Републици Српској извршила геноцид? То су страшне ствари са којима хитно треба да се престане. Оне за циљ имају само једно, а то је изазивање одређених врста интервенција против Републике Српске, Србије и српског народа у цјелини. Да ли ће то бити војна или политичка интервенција, али потпуно је јасно да је циљ одузимати Србима права која су им загарнотвана међународним уговорима - рекао је Ковачевић. 

Он је подјсетио да се у Српској све вријеме упозорава на такве ствари.

- Сва ова србофобија коју чујемо ових дана, и од Изетбеговића, /предсједавајућег Предсједништва БиХ Дениса/ Бећировића, /министра спољних послова БиХ Елмедина/ Конаковића, и свих оних који су коментарисали комеморацију жртава у Сребреници, указује нам само једно, да они не прихватају да Срби живе у БиХ, да не прихватају да постоји Српска и да је рјешење само оно о којем је говорио /министар одбране БиХ/ Зукан Хелез, а за коју нисмо чули никакву реакцију међународне заједнице, а то је да би за Србе у БиХ и Српској најбоље било да сами оду, да не би дочекали нову "Олују". То су ствари на које не треба да рачунају и требало би да на такве изјаве реагује међународна заједница, јер оно на шта Република Српска позива јесте поштовање Дејтонског мировног споразума, мир, сарадња, просперитет и борба за бољи живот свих народа у БиХ и цијелом региону - закључио је Ковачевић.