latinica  ћирилица
12/07/2024 |  14:10 ⇒ 14:17 | Аутор: Агенције

Шмит: Резолуција се свјесно погрешно схвата

Кристијан Шмит је у ауторском тексту за Франкфуртер Алгемајн Цајтунг рекао да се резолуција о Сребреници коју је усвојила Генерална скупштина УН, а коју су предложиле Њемачка и Руанда, свјесно реинтерпретира и погрешно схвата.
Кристијан Шмит - Фото: Уступљена фотографија
Кристијан ШмитФото: Уступљена фотографија

- Та резолуција заправо тражи подршку међународне заједнице за "Никад више!" и као кривце именује само осуђене ратне злочинце. У њој се избјегава свака колективизација кривице. Па ипак, она је била повод за инсценирану политичку кризу између етничких група у БиХ - навео је Шмит.

Шмит је критиковао и одржавање Свесрпског сабора у Београду и доношење Декларације, истакавши да је ријеч о покушају рушења Дејтонског споразума, иако се у тексту овог документа позива на пуно поштовање Дејтона, односно Устава.

Он је рекао да "предсједник Српске Милорад Додик добија савјете од руског предсједника Владмира Путина, којег посјећује у мјесечном ритму", а који би, како каже, "можда могао да искористи тај свој утицај да у БиХ изазове у најмању руку немире".

Шмит је такође и похвалио бившег члана Предсједништва и почасног предсједника ПДП-а Младена Иванића, наводећи да је он био спреман на разговоре и да треба окупити оне који мисле другачије од Додика.