latinica  ћирилица
12/07/2024 |  14:08 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Организација старјешина ВРС: Политичко Сарајево жели рат

Потреба за миром која се јасно исказује у Републици Српској мора надјачати потребу за ратом која се исказује на различите начине у "политичком Сарајеву", речено је из Организације старјешина Војске Републике Српске.
Организација старјешина ВРС - Фото: РТРС
Организација старјешина ВРСФото: РТРС

- Крајње је вријеме да то схвати и међународни фактор у БиХ, у противном је неминован распад постојеће БиХ - саопштено је из Организације.

Из ове организације подсјећају да до данас нико није одговарао за злочине над више од 3.200 Срба у Подрињу, те да муслимани, али и преставници страних амбасада не исказују никакво поштовање и саосјећање већ се изругују српским жртвама.

- Јуче смо могли видјети сав цинизам страних представника у БиХ, прије свега Кристијана Шмита, самозваног високог представник, и Мајкла Марфија, америчког амбасадора у БиХ, који само што се не изругују српским жртвама, а одавно је познато да их апсолутно не поштују, не занимају и да немају ни минимум емпатије - истакли су из Организације старјешина.

У саопштењу се додаје да они никада нису били спремни да се појаве на комеморативним скуповима српским жртвама и барем на тај начин искажу минимунум људског достојанства.

- Нажалост, много гори од њих су припадници муслиманске политичке елите са Денисом Бећировићем на челу, који се увијек, као и ових дана потруде да на најгрубљи начин увриједе српски народ и српске жртве, `цмиздрећи` у ОХР-у и страним амбасадама и тражећи нове санкције за српски народ и Републику Српску, чиме на најдиректнији начин показују да они БиХ доживљавају искључиво као државу муслиманског народа и као да ту и не живе Срби - навели су из Организације старјешина ВРС.

У Организацији сматрају да зато данас више него икада до сада постоји потреба свеопштег српског јединства и спремности да се бране и одбране национални интереси и национално питање Срба на овим просторима, у складу са универзалним принципима права сваког народа на самоопредјељење, у условима демократског дијалога, мира и стабилности.

Организација старјешина ВРС подсјетила је да су на данашњи дан прије 32 године муслимански злочинци, под вођством неосуђеног ратног злочинца Насера Орића, на најбруталнији начин убили 69 српских цивила и војника из сребреничких и братуначких села Залазје, Сасе, Биљача и Загони.

- Тај Петровдан је за Србе био крвави Петровдан, а поред убијених, заробљена су 22 припадника српског народа, од којих 10 никада није пронађено, а посљедњи траг им се губи у логору у тадашњој полицијској станици у Сребреници - наведено је у саопштењу.