latinica  ћирилица
12/07/2024 |  12:55 ⇒ 17:42 | Аутор: РТРС

У Залазју обиљежене 32 године од убиства Срба (ФОТО/ВИДЕО)

У селу Залазје у општини Сребреница обиљежене су 32 године од страдања 69 српских цивила и војника у овом и селу Сасе, као и у братуначиким Биљача и Загони.
Залазје - Фото: РТРС
ЗалазјеФото: РТРС

У Цркви Покрова Пресвете Богородице у Сребреници служена је света литургија након које је на гробљу у Братунцу и стратиштима у Биљачи и Сасама положено цвијеће код спомен-обиљежја и прислужене свијећа за покој душе убијенима.

Фото: РТРС

Прије парастоса, чланови породица погинулих, саборци, борачке и општинске делегације Сребренице и Братунца положили су цвијеће на гробљу у Братунцу, гдје је сахрањен највећи број убијених, као и на српским стратиштима у Биљачи и Сасама.

Фото: РТРС

Начелник Сребренице Младен Грујичић рекао је да српске породице и даље указују на неправду и на злочине почињене над Србима, да су злочини почињени на свим зараћеним странама у БиХ, али да правосуђе и западни политичари то игноришу и праве се да не знају и не чују.

Он каже да Срби неће дочекати правду, не због старости и умирања, него зато што правду дијеле они који су помагали и подржавали извршиоце континуираних злочина над Србима.

Предсједница Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је да су мјештани убијани код својих кућа док су бранили породице и имовину, нису никога нападали.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница Бранимир Којић рекао је да правде за Србе нема, а да из Сарајева и међународне заједнице појачавају притиске и оптужбе на српски народ.

Муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, упале су 12. јула 1992. године, на Петровдан, у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини и убиле 69 Срба.

Заробљено је 22 Срба, од којих десет није пронађено, а губи им се траг у логору у бившој сребреничкој полицијској станици.