latinica  ћирилица
12/07/2024 |  12:32 ⇒ 13:31 | Аутор: РТРС

Инспекторат: Циљ америчких санкција директно угрожавање привреде Српске

Инспекторат Републике Српске указао је, као контролни орган који је свакодневно присутан у привредном животу и који заједно са релевантним учесницима унапређује услове рада и развоја Републике Српске, да је циљ америчких санкција директно угрожавање привреде Српске, а самим ти и егзистенције радника и чланова њихових породица.
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com) -
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com)

У саопштењу Инспектората Српске се наводи да увођење појединачних санкција одређеним лицима и послодавцима, представља крајње лицемјеран изговор америчке администрације за директан удар на привреду Републике Српске.

Блокирањем и гашењем банкарских рачуна појединим послодавцима, наводе из Инспектората, на најбруталнији начин се угрожавају радничка права њихових запослених, јер се доводи у питање исплата плата за више стотина радника запослених у тим фирмама.

- Такође, наивно је мислити да ће незаконите и неправедне санкције угрозити само привреду Републике Српске. Очигледно да њихови креатори нису узели у обзир чињеницу да привредни субјекти из Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине сарађују, имају заједничке пројекте, инвестиције, да су повезани у финансијском и трговинском смислу, те да њихов удар на Републику Српску заправо представља удар на БиХ, која је управо њихова креација - истиче се у саопштењу.

Даље се наводи да парадокс у овој ситуацији представља и чињеница да земља попут Америке, која се дичи уставним правом на слободу говора, а под којим изговором њихови грађани изражавају вјерску, етничку и расну нетрпељивост, уводи санкције медијским кућама у Републици Српској управо како би сузбила слободу говора.

- Иако банкарско и финансијско пословање није у директној надлежности овог органа, Инспекторат Републике Српске у складу са својим овлаштењима стоји на располагању институцијама Републике Српске, као и свим привредним субјектима на изналажењу рјешења за превазилажење овог бруталног напада на Републику Српску - наводи се у саопштењу Инспектората Републике Српске.