latinica  ћирилица
12/07/2024 |  11:55 ⇒ 12:06 | Аутор: РТРС

У БиХ скоро 400.000 особа пати од констипације

Према процјенама, у БиХ близу 400.000 особа пати од констипације, а половина њих нема адекватан третман упркос доступним терапијским опцијама, навела је докторка Гордана Љубојевић.
Илустрација - Фото: Уступљена фотографија
ИлустрацијаФото: Уступљена фотографија

Савјете докторке Љубојевић и Хемофарма објављујемо у цијелости:

Констипација је стање у ком особа, често уз непријатан осјећај надутости и бола, има отежано и/или нередовно пражњење цријева. Према процјенама, у БиХ близу 400.000 особа пати од констипације, а половина њих нема адекватан третман упркос доступним терапијским опцијама,

Стање констипације може бити врло неугодно и фрустрирајуће, јер значајно утиче на радну продуктивност и укупан квалитет живота. Неки аутори чак наводе да констипација изазива "менталну тортуру". Ипак, они који се суочавају са овим стањем често нису довољно информисани, сматрају је за нормалну појаву, често не разумију узроке, а још чешће не разумију посљедице нелијечене констипације.

Управо недовољна информисаност о самом проблему или начинима лијечења могу довести до хроничне констипације и бројних компликација. Констипацију треба лијечити, првенствено промјеном начина живота али и уз помоћ лаксатива уколико остале мјере нису дале резултат.

Како превазићи констипацију?

Постоје кораци који се могу предузети за олакшање симптома констипације попут повећања уноса влакана, додавања у исхрану намирница попут зеленог и ферментисаног поврћа, махунарки, кефира, ланених или цхиа сјеменки. Савјетује се "уоброчавање", што значи да оброци требају бити редовни, јер они помажу да се успостави веза са природним рефлексима пражњења.

Довољне количине течности су од велике важности, као и контрола уноса кофеина и алкохола. Препоручује се узимање топле воде у малим гутљајима ујутро на празан стомак, у позицији чучња. Биљни чајеви, као што су чај нане или камилице, могу помоћи у релаксацији цријева. Физичка активност доказано помаже у одржавању правилног рада цријева. Алтернативно или додатно може се практиковати лагана масажа стомака у смјеру казаљке на сату, у трајању 2 до 3 мин.

Toilet training и шкргутање зубима

Можда звучи чудно, али помаже - toilet training, односно редован одлазак у тоалет, сваког дана у исто вријеме, а посебно након оброка. Искуства говоре да акупунктура може бити од помоћи, а занимљиво је да шкргутање зубима приликом боравка на тоалету може стимулисати дио нервног система који је задужен за пробаву и тако потакнути рефлекс пражњења. Примјена магнезијума, витамина Б1, ензима и пробиотика може помоћи при рјешавању или олакшавању проблема са лошом пробавом.

Уколико промјене у исхрани и начину живота не помажу потребно је обратити се љекару или фармацеуту о примјени лаксатива или потреби за додатним испитивањима.

Медикаментозно лијечење констипације

Медикаментозно лијечење констипације може бити ефикасно рјешење када промјене у исхрани и начину живота нису довољне, али је најбоље лијекове комбиновати са здравим животним навикама како бисте постигли најбоље резултате и одржали здрав дигестивни систем. Према актуелним препорукама не треба оклијевати са примјеном лаксатива, посебно када је ријеч о акутном или спорадичном проблему (нпр. констипација која се јавља због промјене средине, током путовања или у предменструланом синдрому). Лијекови за констипацију се зову лаксативи, и постоји више типова који се разликују по начину дјеловања.

Нерастворљива биљна влакна спадају у групу лаксатива који повећавају запремину столице упијањем воде, што уједно подстиче и рад цријева. Код нас је најпознатији псилијум (Laxomucil). Они се користе за благу до умјерену констипацију. Потребно је да се узимају са доста течности и у дужем временском интервалу, јер не доводе одмах до олакшања.
Осмотски лаксативи привлаче и задржавају воду у цријевима, омекшавају столицу и олакшавају њено кретање. Представници су лактулоза, макроголи и горка со. Њежни су према цријевима, али је и за њихово дјеловање потребно да прође 12 до 24 сата.

Надражајни лаксативи подстичу рад цријева и убрзавају кретање цријевног садржаја. Ту спадају бисакодил (Dulcolax), сена и крушина. Бисакодил је лијек који додатно и омекшава столицу. Има брз и предвидљив наступ дејства што је предност у односу на друге лаксативе, јер се може лакше превидјети одлазак у тоалет и уклопити у свакодневну рутину. Таблете дјелују за 6 до 12 сати, препоручује се да се узму навече како би се омогућило јутарње пражњење цријева. Супозиторије дјелују брже, већ за око 30 минута, и оне су посебно погодне за особе којима треба брзо пражњење цријева и пред одређене дијагностичке процедуре. Бисакодил се препоручује код повремене, као и код хроничне констипације, а користи се и код озбиљне констипације која не реагује на друге третмане.

Прокинетици повећавају покретљивост цријева и тако доприносе бржем пражњењу. Ово је нова група лијекова, која се користи код тежих случајева хроничне констипације узроковане слабом покретљивошћу цријева. Користе се искључиво на препоруку љекара.

Хемофармове суплементе које помажу код констипације, попут Laxomucila, Магнетранса, те Пробиотика можете пронаћи на www.svakodobro.ba.

У сљедећим ситуацијама је констипацију потребно схватити озбиљно и потражити стручну медицинску помоћ:

Ако имате јаке болове у стомаку, присуство крви или тамну пребојеност столице.
Ако се констипација појави изненада, без очигледног разлога (посебно након 50. године живота).
Ако примијетите необјашњив губитак тјелесне масе или анемију.
Ако констипација траје дуже од неколико седмица, посебно уз појаву слабости, главобоље или грознице.