latinica  ћирилица
12/07/2024 |  10:59 ⇒ 11:32 | Аутор: СРНА

Лукић: Одлуке Уставног суда само продужавају агонију у БиХ

Професор уставног права Радомир Лукић сматра да су одлуке Уставног суда које се односе на имовину на Јахорини и у Варешу веома лош потез без уставног уснова, чиме се само продужава постојећа агонија у БиХ и даје нада Бошњацима да ће ентитети нестати и да ће сва централна власт бити у њиховим рукама.
Радомир Лукић - Фото: РТРС
Радомир ЛукићФото: РТРС

- Јучерашње одлуке су само наставак једне фантомске одлуке Уставног суда, који сам из чиста мира без икаквог уставног основа и једне једине ријечи у Уставу о појму такозване државне имовине, додијели БиХ све оно што је природно богатство у најширем смислу те ријечи, иако је уставна концепција БиХ потпуно другачија - рекао је Лукић.

Он је истакао да овакав Уставни суд не доприноси опстанку БиХ јер је његова дужност да с једне стране штити надлежности БиХ, а да на другој страни такође штити уставом успостављене надлежности федералних јединица, или како их Устав назива ентитета.

- Уставни суд се увијек безпоговорно ставља на страну јачања надлежности БиХ, а мимо Уставом утврђене расподјеле, чиме практично уништава БиХ - нагласио је Лукић.

Према његовим ријечима, БиХ може да постоји само као једна равнотежа на уставним основама.

- Оваква политика, јер је ово већ политика Уставног суда, а не дијељење правде и заштита Устава, води разарању ткива БиХ и заиста је непојамно да то неко тим судијама које су преостале у том суду није у стању да каже или да неко од њих нема довољно ни знања нити храбрости да то учини - наглашава Лукић.

Крњи Уставни суд БиХ утврдио је јуче да одлука Владе Федерације БиХ о промјени намјене шумског земљишта и његовом привременом кориштењу у друге намјене није у складу са Уставом БиХ, а исти закључак има и када је ријеч о продаји некретнина на Јахорини у Републици Српској, наводећи да је ријеч о "државној имовини".