latinica  ћирилица
12/07/2024 |  09:09 ⇒ 09:10 | Аутор: СРНА

Граорац: Нећемо дозволити са српске жртве буду маргинализоване

Породице погинулих из Републике Српске никада више неће дозволити да српске жртве буду маргинализоване, понижене, стављене у други план, а да је срамота страних дипломата у БиХ што и даље окрећу главе од страдалих Срба, поручено је из Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.
Исидора Граорац - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Исидора ГраорацФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Предсједница Републичке организације Исидора Граорац је истакла да стране дипломате у БиХ треба да је срамота што окрећу главе од слика са којих гледају убијена српска дјеца.

- Тај поглед се урезује и трајно остаје да подсјећа на злочин који није процесуиран, на злочин за који нико није одговарао - рекла је Граорчева Срни, коментаришући изјаве разних званичника на јучерашњој комеморацији у Поточарима којима се доприноси дестабилизацији у БиХ.

Она је нагласила да све стране дипломате треба да се замисле зашто нико од њих није сматрао да је потребно и важно да се поклони српским жртвама, дјеци, женама, старим Подриња, да саосјећа са српским мајкама.

- О томе нека се замисли Кристијан Шмит и Мајкл Марфи и све и један страни дипломата - истакла је Граорчева.

Она је рекла да су у Сребреници и околини нестали и Срби, али да њих не траже јер сматрају да нису битни.

- Не поменуше ни јуче нестале Србе којима се за гроб не зна, али ће говорити како се мора поштовати резолуција о Сребреници, гдје је наведено да ће тражити само Бошњаке из Сребренице - указала је Граорчева.

Она је упитала и зашто и чему коментари да ли је јуче у Поточарима требало да буде српски члан Предсједништва?

- То није битно, битно је да се српске жртве ниједним словом не спомињу, ни данас, ни 6. јула, ни 12. јула, нити било којег другог датума у години - нагласила је Граорчева.

Она је рекла да су породице које представља радиле шта је требало да би сви чули за српске жртве.

- Представници породица из Сребренице и Братунца, Бранимир Којић и Брано Вучетић су поставили слике својих најмилијих, својих суграђана, да свијет који долази види наше жртве, а њихова срамота је окретање главе - наводи Граорчева.

Она је позвала све да данас, на Петровдан, упале свијеће за невино страдале Србе из Залазја и околних села Сребренице.

У селу Залазје у општини Сребреница данас ће бити обиљежене 32 године од страдања 69 српских цивила и војника у овом и селу Сасе, као и у братуначиким Биљача и Загони, које су убиле муслиманске снаге.

Настављајући систематско планско етничко чишћење српских простора започето у априлу, бројне муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, 12. јула 1992. године, упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле.

За ове, као и за многе друге масовне злочине почињене над Србима из Сребренице и средњег Подриња још нико није одговарао.

Осим 69 погинулих и великог броја рањених, тог трагичног Петровдана 1992. године нестало је 22 Срба, од којих је седам било живих.

Од 22 несталих, 10 је случајно пронађено и ексхумирано 10. јуна 2011. године из масовне гробнице на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака.

Посмртни остаци страдалих су послије више од годину идентификовани и сахрањени на Петровдан 2012. године, док је двоје ексхумирано, идентификовано и сахрањено раније.

Десет несталих још није пронађено и њима се губи траг у логору у бившој сребреничкој полицијској станици. Од заробљених нико није преживио и нико није одговарао за њихова убиства.

У Поточарима је јуче обиљежено 29 година од страдања Бошњака приликом пробоја 28. Дивизије тзв. Армије БиХ из Сребренице према Тузли и од трагичних догађаја у јулу 1995. године. Комеморација је протекла мирно, а обезбјеђивала ју је полиција Републике Српске уз подршку осталих безбједносних структура у БиХ.