latinica  ћирилица
12/07/2024 |  08:26 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

Стевандић: Уставни суд БиХ - полуга хибридног рата против Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да је Уставни суд БиХ још једна од ријетких преосталих полуга хибридног рата који се води против Српске и понекад користи Федерацију БиХ као алиби, те да октроисане одлуке неће бити прихваћене.
Ненад Стевандић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Ненад СтевандићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Коментаришући јучерашњу одлуку Уставног суда БиХ о продаји некретнина на Јахорини у Републици Српској, Стевандић је рекао да је сигурно да без српских судија такве одлуке немају дејство.

- Имамо одлуке Народне скупштине Републике Српске. Нећемо прихватити октроисане одлуке. У БиХ све мора да се заврши сагласношћу народа и ентитета. Гдје се народ и ентитети нису сагласили, принципи равноправности су нарушени - истакао је Стевандић.

Он је навео да је Уставни суд БиХ једна од ријетких институција, поред Канцеларије високог преставника, која нема основни начин функсионисања као што је поштовање народа и ентитета.

- Чињеница је да тренутно не поштују само Србе - рекао је Стевандић.

Крњи Уставни суд БиХ утврдио је да одлука Владе Федерације БиХ о промјени намјене шумског земљишта и његовом привременом кориштењу у друге намјене није у складу са Уставом БиХ, а исти закључак има и када је ријеч о продаји некретнина на Јахорини у Републици Српској, наводећи да је ријеч о "државној имовини".