latinica  ћирилица
12/07/2024 |  07:16 ⇒ 12:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Бајденови нови лапсуси: Зеленског назвао Путином, Камалу Харис Трампом

Амерички предсједник Џозеф Бајден направио је нове лапсусе у јавним обраћањима - представио је украјинског предсједника Володимира Зеленског као "предсједника Путина", а своју потпредсједницу Камалу Харис назвао је "Трампом".
Џо Бајден (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO, илустрација) -
Џо Бајден (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO, илустрација)

Бајден је направио грешку током посљедњег дана самита НАТО у Вашингтону, само сат времена прије своје прес конференције која је названа "бити или не бити" за његову кампању, јер га све већи број политичких савезника и донатора позива да се повуче из трке за нови мандат шефа државе.

Закључујући уводно излагање, Бајден је дао ријеч Зеленском рекавши: "Сада желим да дам ријеч предсједнику Украјине, који има толико храбрости колико и одлучности", а затим додао: "Даме и господо, предсједник Путин".

Зеленски је, како наводе западни медији, остао у потпуном чуду након што га је Бајден назвао именом руског предсједника против кога ратује.

Пошто се у публици чуло негодовање, Бајден је схватио грешку и исправио се ријечима: "Побиједићемо предсједника Путина, предсједниче Зеленски" и "Толико сам фокусиран на то да побиједимо Путина".

Бајден је касније на прес конференцији, послије самита НАТО у Вашингтону, направио још један лапсус: "Слушајте, не бих изабрао потпредсједника Трампа да буде потпредсједник да није квалификована да буде предсједник, тако да почнимо с тим".

Бајден је то рекао одговарајући на питање новинара Ројтерса да ли има повјерења у Камалу Харис, актуелну потпредсједницу САД.

Нови лапсуси 81-годишњег предсједника САД додатно ће подстаћи забринутост око његове менталне способности и вјероватно додатно угрозити његову предсједничку кампању, наводи Ројтерс.

Агенција додаје да се свака изјава предсједника САД, који је у дјетињству муцао, помно прати послије његовог лошег наступа у дебати са републиканским противкандидатом Доналдом Трампом (78).

Више демократских сенатора и заступника Представничког дома затражило је након дебате од Бајдена да се повуче из изборне трке.