latinica  ћирилица
11/07/2024 |  21:55 ⇒ 22:03 | Аутор: СРНА

Свјетлост петровских лила у Липцу

У порти храма Свете великомученице Недјеље у добојском насељу Липац вечерас је, поводом Петровдана, организовано паљење петровских лила и изложба на отвореном "Византијска умјетност у духу петровданских машала/лила/".
Добој, паљење петровских лила - Фото: СРНА
Добој, паљење петровских лилаФото: СРНА

Протојереј-ставрофор Јован Михајловић рекао је да се лиле уочи Петровдана пале као симболички приказ жеље да њиховом свјетлошћу буде призвана свјетлост божанска и све оно што су проповиједали апостоли Петар и Павле.

- Свјетлост петровских лила је наш традиционалан начин да покажемо своју вјеру и од прије хришћанског времена и у хришћанском времену, да такви какви јесмо никад не заборављамо своје вриједности и оно што волимо, своје светиње, него им у сваком времену и свакој прилици дајемо нови смисао и нову вриједност. Тиме показујемо да наш народ, наша традиција не подлијежу календару, ни времену - поручио је Михајловић.

Мјештанин Петар Дамјановић рекао је да лиле праве од коре трешње и љесковог штапа, и да га је тој вјештини научио отац.

Лилању је претходила изложба на отвореном ликовних радова и рељефа "Византијска умјетност у духу петровданских машала", академског сликара Мише Дамјановића из Добоја.

Дамјановић, којем је ово друга самостална изложба, представио се са 23 рада.