latinica  ћирилица
11/07/2024 |  20:23 ⇒ 12/07/2024 | 07:09 | Аутор: СРНА

Додик: Након одлуке о Јахорини, још више добија на значају одредба Закона о непримјењивању одлука крњег Суда

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Уставни суд БиХ, позивајући се на изузетно интересовање јавности, пожурио да објави одлуку у предмету У-6/24, која се односи на оцјену уставности Одлуке о начину и условима продаје непокретности у својини Републике Српске које се налазе у оквиру посебног подручја Јахорина, јавним надметањем – лицитацијом.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Подсјећањем да је Законом о привременој забрани располагања имовином БиХ прописано да привремена забрана располагања имовином остаје на снази до ступања на снагу закона на нивоу БиХ којим се уређују права својине и управљања имовином, а који би усвојила Парламентарна скупштина БиХ, односно све док високи представник другачије не одлучи, Уставни суд, који нема легитимитет јер нема судија са територије Републике Српске, показује да ни одредбе Устава БиХ не поштује јер очигледно да своје одлуке заснива на досадашњој својој пракси, цитирајући одредбу и каже "док високи представник другачије не одлучи". Толико о коначности и обавезности одлука тог суда - рекао је Додик.

Он је нагласио да Суд, који још ради као да је пандемија Ковида 19 и сједнице одржава онлајн, не смета што нема судија из Републике Српске, те могу и олајн судије да доносе онлајн пресуде.

- Подсјетићу да 2001. када годину и по нису биле изабране српске судије у Уставни суд БиХ, тај суд није ни засједао јер су тадашње судије који су били дипломирани правници и који су читали Устав БиХ знали да нема суда без свих девет судија - навео је предсједник Српске за Срну.

Наводећи да се правилима Уставног суда у Члану 12 прописује да се "Мало вијеће састоји од предсједника Уставног суда и два потпредсједника из реда судија које су изабрали надлежни законодавни органи ентитетā", предсједник Српске је нагласио да нема Малог вијећа и нема судије - потпредсједника кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске, али ту су очито неки други.

- Ни у овом случају не поштују се ни Устав ни Правила - указао је Додик.

Када се види какве, како и на који начин се доносе одлуке у Уставном суду БиХ, истакао је Додик, још више добија на значају одредба Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ која каже: "Одлука којом су Правила Уставног суда измјењена и одлуке Уставног суда БиХ, донесене након измјена Правила Уставног суда БиХ, неће се примјењивати и извршавати на територији Републике Српске".