latinica  ћирилица
11/07/2024 |  19:37 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Температуре на шинама и до 80 степени (ВИДЕО)

Топлотни талас проблеме прави и у саобраћају. Због врућине је деформисан колосијек на дионици од Добоја до Петрова, због чега је јуче у послијеподневним часовима жељезнички саобраћај био обустављен. Температуре на шинама биле су између 60 и 80 степени. Данас возови саобраћају, али на појединим дионицама брзином тек од 20 километара на час.
Добој - Фото: РТРС
ДобојФото: РТРС

Због високе температуре дошло је до деформације колосијека у дужини од 100 метара на три мјеста на дионици од Добоја до Петрова. Радници на терену покушавају што прије да ријеше проблем. Упркос 50 степени у машини, морају да оспособе пругу за несметано одвијање саобраћаја.

На овом дијелу пруге у току су радови на машинском уређењу засторне призме. Лагана вожња биће на снази до стабилизације температуре, када ће се приступити машинском регулисању колосијека.

Упркос томе што су превентивни радови на обезбјеђењу пруге обављени још прољетос, екстремне температуре посљедњих неколико дана изазвале су ширење жељеза.

- Дешава се да буде температура и виша и нижа, али не дође до деформације. Вјероватно приликом нагле промјене тамо гдје пруга буде у хладовини до 16 или 17 сати приликом удара дође до помјерања - каже Јован Максимовић, шеф Секције за одржавање пруга.

Да би се на вријеме реаговало у случају оштећења на прузи, уведено је ново радо вријеме чувара пруге - од 9.00 до 17.00 часова, а у приправности су и дежурне екипе Жељезница.