latinica  ћирилица
11/07/2024 |  19:28 ⇒ 12/07/2024 | 06:55 | Аутор: РТРС

Западни моћници не виде српске жртве Сребренице и Братунца (ВИДЕО)

Бошњачком члану Предсједништва БиХ Денису Бећировићу данас је у Братунцу показано како се одаје почаст страдалима. Ниједном ријечју није вријеђан ни бошњачки народ, ни њихово актуелно руководство.
Слике, Сребреница -
Слике, Сребреница

Срби из Братунца мирно и достојанствено и данас су указали на српске жртве. 600 фотографија, које су поставили у знак сјећања на убијене Србе, данас су окренули према Сребреници, како би западним дипломатама послали поруку да не могу поштовати само бошњачке жртве, већ и српске. На подручју средњег Подриња и Бирча убијено је 3.500 Срба.

Фотографија убијених Срба подсјећа на злочине муслиманских снага у братуначкој и сребреничкој регији. Данас окренуте према Сребреници, не би ли их у повратку видјели западни моћници - амбасадори и такозвани високи представник. Бране Вучетић, којем су муслиманске снаге у Сребреници 1992. убиле цијелу породицу, пита их зашто примјењују селективни пијетет?

- Ове слике смо окренули ка Сребреници како би кад се буду враћали видјели да смо и ми Срби овдје страдалнички народ, јер је у Подрињу живот изгубило 3.267 невиних жртава. Покушавамо да покажемо свијету да смо и ми страдалнички народ, а не само Бошњаци и да ми који смо изгубили цијелу породицуда причамо о томе и да представимо своје жртве - каже Вучетић.

Жртве су и данас остале без поште јер се аутомобили бошњачких и западних званичника нису заставили да бар виде ко су људи на тим фотографијама. А то су невино убијене жене, старци, дјеца...

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић каже да се тим јасно шаље порука да они не поштују и не желе да виде српске жртве.

- Због тоаг смо одлучили да фотографије окренемо, јер вјерујемо да су погнуте главе ишли ка Сребреници и нису жељели да виде ове слике. Вјерујемо да су помислили да у повратку неће видјети тај призор - каже Којић.

Потомци преживјелих кажу да ће свакодневно подсјећати на српске жртве. Рекли су то и на комеморацији у Братунцу за скоро 3.500 убијених Срба средњег Подриња и Бирча. То ће и сутра рећи на помену убијеним Србима 12. јула 1992. године на Петровдан док су прослављали крсну славу.

Муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића тада су упале у више српских села и убиле 69 мјештана. Настављајући етничко чишћење Срба започето у априлу 1992. године, припадници муслиманских снага напали су села Залазје, Сасе и Куњерац и потпуно их опустошили.