latinica  ћирилица
11/07/2024 |  19:16 ⇒ 12/07/2024 | 07:10 | Аутор: РТРС

Бећировић злоупотријебио скуп у Поточарима - потврда да је Сребреница политичка платформа (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, неколико часова прије почетка комеморације у Поточарима, позвао је све на мир и достојанство. Бошњачком члану Предсједништва БиХ Денису Бећировићу, када је дошао у Поточаре, то очито није била намјера.
Бећировић у Поточарима - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Бећировић у ПоточаримаФото: www.predsjednistvobih.ba

Бећировић је злоупотријебио комеморативни скуп и Бошњацима који су дошли да одају почаст страдалима говорио о великосрпској идеологији.

У Поточарима је рекао да позива све да размисле какву улогу данас играју предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Предсједник Српске каже да су показали да је Сребреница политички пројекат.

Из Србије очекују да реагује међународна заједница.

У Поточарима, гдје су су се Бошњаци данас окупили на комеморацији, највише пута поновљена ријеч бошњачког члана Предсједништва била је "великосрпски". Све што се дешава, Бећировић види као великосрпски пројекат. Повлачи само њему знане паралеле са деведесетим годинама.

- На челу великоспрског пројекта &лсqуо;92. били су /Слободан/ Милошевић и /Радован/ Караџић. Снимљени телефонски разговори њих двојице јасно говоре да је Милошевић био шеф, а Караџић извршилац. Позивам све да размисле какву улогу данас играју Александар Вучић и Милорад Додик. Постоје бројне сличности између великосрпске идеологије и политике из 1992. и ове данашње. Не смијемо то потцијенити - рекао је Бећировић.

Говор Бећировића није ништа друго до потврда мржње према Србима, Републици Српској и Србији, каже предсједник Српске. Додаје да је још једном потврђено оно на шта се годинама указује - Сребреница бошњачким политичарима, изнад свега, служи као политичка платформа.

- Ово је још један доказ да важни дијелови политичког Сарајева једноставно не могу изаћи из рата и кренути напријед на нормалан, дипломатски и цивилизован начин. Срамотно је и непримјерено у Поточарима оптуживати предсједника Србије за било шта јер је он, за разлику од Бећировића, који никада није посјетио Братунац, посјетио Поточаре и том приликом замало био убијен, а да нико за то није одговарао - каже Додик.

И тај напад из 2015. на тадашњег премијера Србије Александра Вучића јасно је показао какав однос према свему што је српско и што има везе са Србијом, постоји у Федерацији БиХ. Вучићу је и данашњи наступ Бећировића несхватљив. Очигледно се некима веома жури да и свој и све друге народе уведу у несрећу, порука је предсједника Србије. Званичан одговор Београда, из поштовања према данашњем дану, Бећировић ће добити сутра.

- Данас није дан за одоворе на оно што је он изрекао, а изрекао је свашта. Сутра ће господин Бећировић, али и они који су данима, говорим о политичком Сарајеву, износили на рачун и Србије и предсједника државе и нашег народа, добити одговор и од предсједника и од Владе Србије. Данас ћемо се суздржати од одговора - рекао је премијер Србије Милош Вучевић.

Док од српских политичких представника долазе поруке мира, као и позивање на достојанствену комеморацију у Поточарима, од бошњачких представника долазе потпуно супротне поруке, наведено је у саопштењу Владе Српске.

- Поставља се питање да ли Бошњаци желе да живе са осталим народима у БиХ. Судећи према изјавама које се могу чути из ФБиХ они не желе Србе у БиХ, али желе оно што је српско у БиХ. Поставља се питање након оваквих изјава ко је против Дејтона, и ко након 30 година од рата жели да оствари ратне циљеве - речено је из Владе Српске.

Да, очито, бошњачки политичари, без обзира на политичку опцију, имају исти став према српском народу, потврђује и обраћање Бакира Изетбеговића, лидера СДА.

- Живимо с онима који би да заврше оно што у рату тенковима и пушкама и геноцидом нису успјели да заврше. Тешко нам је, али ваља издржати - рекао је Изетбеговић.

Потпредсједник Владе Србије и сенатор Републике Српске Александар Вулин поручио је да се нешто слично говору Бећировића није чуло од 1995. године и да је свака лажна симетрија позив за нове злочине према Србима.

Злоупотребу Сребренице у политичке сврхе, на другом крају планете, наставио је да врши и Златко Лагумџија, сталани представник БиХ у мисији при УН, самоиницијативно, као и до сада, комеморацијом у Њујурку, сједишту Уједињених нација, гдје је противно свим праксама, донесена резолуција о Сребреници. Таквим потезима Бошњаци и њихови спонзори, каже предсједник Српске, обмањују и народе у БиХ, али и цијелу међународну заједницу.

- Ништа друго није добила ни БиХ, ни аутори резолуције, а ни свијет. Добили су једно велико ништа. Та резолуција је неспроводива у БиХ и она у себи не садржи ниједну идеју помирења. Њен једини циљ, као и оних који су све то организовали јесте да се највеће жртве геноцида - српски народ, етикетира и да се стави љага на потомке страдалих у геноциду - каже Додик.

На сва дешавања у вези са обиљежавањем у Поточарима реаговало је и Министарство иностраних послова Србије. Осудили су говор Бећировића поруком да за њега политичка воља српског народа у БиХ није релевантна и да Србе, али и Хрвате доживљава као фактор дестабилизације.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић истакао је да Србија није агресор и да лажи које је Бећировић изговорио нарушавају добросусједске односе. Позвао је међународну заједницу да реагује на злочиначки рјечник ратног хушкача.