latinica  ћирилица
11/07/2024 |  16:19 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Да ли Бошњаци желе да живе са осталим народима у БиХ?

Свједоци смо порука мира које ових дана долазе из Републике Српске, као и позива предсједника Републике Српске Милорада Додика да данашње обиљежавање у Сребреници прође мирно и достојанствено, наведено је у саопштењу Владе Републике Српске.
Влада Републике Српске (фото: twitter.com/Vlada_Srpske) - Фото: РТРС
Влада Републике Српске (фото: twitter.com/Vlada_Srpske)Фото: РТРС

- Наравно из ФБиХ упорно стижу супротне поруке, поставља се питање да ли Бошњаци желе да живе са осталим народима у БиХ. Судећи према изјавама које се могу чути из ФБиХ они не желе Србе у БиХ, али желе оно што је српско у БиХ. Неко ко је члан Предсједништва БиХ не може правити проблеме у функционисању БиХ, а то Денис Бећировић константно чини, како на унутрашњем плану, тако и на међународном - истиче се у саопштењу.

Откако је Бећировић, додају, на том мјесту континуирано ради против српског народа, а суштиниски би требао да има потпуно другачију уставну улогу, што потврђује и његово данашње обраћање у Сребреници.

- Поставља се питање након оваквих изјава ко је против Дејтона, и ко након 30 година од рата жели да оствари ратне циљеве.Српски народ то не може дозволити. Позивамо међународну заједницу да се огласи и каже има ли мјеста за Србе у овој земљи. Због ратнохушкачких изјава које у посљедње вријеме долазе из ФБиХ Срби се не осјећају добро, а подсјећамо да су Срби најстарији народ на овим просторима, важно је нагласити да им се неће остварити идеја да Србе протјерају - наглашено је у саопштењу Владе.

Позивају нелегалног високог представника Кристијана Шмита и амабасадора САД-а у БиХ Мајкла Марфија да се огласе поводом оваквих изјава, нека кажу шта мисле, како би Срби знали шта им је чинити.

- Сваки дан се из ФБиХ нападају Срби и Србија, измишљају се проблеми, нападају се кадети из Србије, а муџахедини и повратници са страних ратишта нису проблем. Постављамо питање међународној заједници да ли жели мир и може ли гарантовати права и слободе за сва три народа у БиХ. Данашњи представници Бошњака, треба да траже кривца у својим политичким претходницима, који су пристали и дали потпис за овакву БиХ, засновану на Дејтонском споразуму, ако им то не одговара нека у њима траже кривца, а не у српском народу - поручују из Владе Српске.