latinica  ћирилица
11/07/2024 |  16:13 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Пале: Скупштинска већина тражи смјену управе Водовода (ВИДЕО)

На ванредној сједници Скупштине акционара Водовода и канализације Пале биће покренут поступак за смјену директора и Надзорног одбора овог предузећа.
Конференција за новинаре Југовића - Фото: РТРС
Конференција за новинаре ЈуговићаФото: РТРС

Сједницу је заказао начелник општине Бошко Југовић на иницијативу скупштинске већине, а након што није усвојен извјештај о раду предузећа на сједници Скупштине општине, а које у континуитету биљежи негативно пословање.

Разлози за смјену управаљачких структура Водовода и канализације су вишеструки. Међу њима и огромни технички губици. Недопустиво је да се више од 61 одсто воде губи у систему, истиче начелник Пала.

Југовић каже да је разлог за иницирање смјене комплетне управљачке структуре и сумњив отпис потраживања, односно да треба анализирати да ли су она наплатива или не, да ли су исцрпљене све могућности да буду наплаћена.

- Оно што грађане интересује јесте квалитет воде који се из годину у годину нарушава и ми морамо да учинимо додатне кораке да би се поправио - нагласио је Југовић.

За седам година актуелно руководство Водовода није успјело да ријеши проблеме, иако је три пута цијена воде повећавана с надом да ће се омогућити да новац иде у улагања, а предузеће да функционише самостално и профитабилно. Из скупштинске већине истичу да је општина активно помагала предузеће посљедњих година са око 7,2 милиона КН улагања. Међутим, Водовод биљежи константно негативно пословање.

- У 2020. минус је био око 455.000, 2021. године 164.000 и 2022. године 327.000 КМ. Обично када имате у контунуитету негативно пословање, управа, заједно са директором и Надзорни одбор су дужни да направе план изласка из актуелног стања предузећа - каже предсједник општинског одбора СНСД-а Бранко Короман.

Директор паљанског Водовода Дејан Којић у писаној изјави каже да ће сваку одлуку која буде донесена у складу са законом поштовати, али и демантује наводе скупштинске већине.

- Оно што желим посебно истаћи јесте то да наше предузеће годинама успјешно послује и да су реализована значајна улагања у инфраструктуру у посљедњим годинама, што најбоље знају наши суграђани који од 2017. године немају рестрикције када је у питању водоснабдијевање - рекао је Којић.

Ванредна скупштина акционара предузећа Водовод и канализација требало би да буде одржана 16. јула.