latinica  ћирилица
11/07/2024 |  16:09 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

На само пар километара од центра Бањалуке у 21. вијеку нема воде (ВИДЕО)

Мјештани више бањалучких насеља данима без воде. Огорчени, кажу, воду немају за пиће, личну хигијену и основне животне потребе. У обећања надлежних више не вјерују. Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић каже да мање од три одсто приградских насеља нема воду, међутим ситуација на терену говори другачије.
Вода из чесме (фото: EPA-EFE/ANDY RAIN) -
Вода из чесме (фото: EPA-EFE/ANDY RAIN)

Дио мјештана Драгочаја живи од сточарства и пољопривреде, али кажу стока је жедна а земља сува. Након напорног рада на њиви не могу се истуширати. Принуђени су да се сналазе сами, на разне начине. Иду до оближњег потока да се расхладе, јер су температуре ових дана око 40 степени.

На само пар колометара од центра Бањалуке у 21. вијеку немамо воду, то је недопустиво, порука је мјештана Драгочаја. Додају да им додатне проблеме ствара то што по врућинама и врелом макадамском путу носе канте воде како би имали за основне људске потребе.

Мјештани Драгочаја због редукције воде верчерас на протесту испред Градске управе. Још једном апелују на градске власти да проблем са несташицом воде ријеше системски, јер цистерне са водом и опомене на рационалну потрошњу нису ријешење. Поручују - живот без воде на тропским температурама је немогућ.

Ни у Рамићима ситуација није ништа боља. На снази је црвени метеоаларм, а воде нема. Оно што треба да буде основне животна потреба, за мјештане овог дијела Бањалуке представља луксуз.

Градоначелник Бањалуке Драшко Ставнуковић истакао је да тренутно 97 одсто територије овог има уредно водоснабдијевање, а да је у оним насељима у којима је усљед топлотног таласа дошло до изазова у водоснабдијевању - уведен систем да у року од 24 часа имају воду 12 часова.

- То је максимум помоћи у овом тренутку када причамо о Рамићима, висинским зонама Драгочаја, Поткозарја и Писаквице. То су проблеми који су 30 година присутни. Оно што смо ми успјели да урадимо јесте да смо посвећеним радом ријешили дугогодишње несташице воде у овом периоду године у Бронзаном Мајдану и Доњим Колима и они сада имају стабилно водоснабдијевање - навео је Станивуковић.