latinica  ћирилица
11/07/2024 |  13:30 ⇒ 16:54 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ о продаји непокретности на Јахорини: Одлука није у складу са Уставом

Одлучујући о захтјеву тринаест посланика Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за оцјену уставности Одлуке о начину и условима продаје непокретности у својини Републике Српске које се налазе у оквиру посебног подручја Јахорина, јавним надметањем – лицитацијом, крњи Уставни суд БиХ је утврдио да оспорена одлука није у сагласности са одредбама Устава БиХ.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Такође је утврђено да је оспорена одлука ништавна и да престаје да важи од дана објављивања те одлуке у Службеном гласнику Републике Српске.

- Влади Републике Српске и Министарству трговине и туризма Републике Српске је наложено да предузму одговарајуће кораке којима ће поништити све одлуке и активности које су засноване на оспореној одлуци - наводи се у саопштењу крњег Уставног суда БиХ.

Крњи Уставни суд БиХ утврдио је и да одлука Владе ФБиХ о промјени намјене шумског земљишта и његовом привременом кориштењу у друге намјене није у складу с Уставом БиХ.

Утврђено је да је оспорена одлука ништавна и да престаје важити од дана објављивања те одлуке у "Службеним новинама ФБиХ".

У обје одлуке крњи Уставни суд је закључио да се ради о шумском земљишту које представља "државну имовину" која је под забраном располагања, како је то овај суд утврдио у ранијим одлукама које се односе на исто питање.