latinica  ћирилица
11/07/2024 |  13:22 ⇒ 13:22 | Аутор: СРНА

Савић: Америка одбија да прихвати реалност да се Европа "буди" и да не жели да води њене ратове

Савјетник предсједника Републике Српске Бојан Савић изјавио за Срну да Република Српска остаје чврсто опредијељена за јачање партнерства са пријатељским земљама које су и дјелима показале своју досљедност у поштовању међународног права, док поруке које долазе од НАТО савеза показују да Америка и даље одбија да прихвати реалност, настојећи и даље да држи Европу дубоко укључену у своје сукобе.
Бојан Савић - Фото: Уступљена фотографија
Бојан СавићФото: Уступљена фотографија

- Са Русијом, Мађарском и Кином изградили смо најбоље могуће односе и стратешко партнерство које је засновано на међусобном поштовању и жељи да заједно радимо у свим областима које су од заједничког интереса. Ове земље показале су да су наши прави пријатељи, али и да много боље разумију прилике и односе у БиХ од значајног дијела Запада - истакао је Савић.

Он је додао да су и на глобалном плану и Мађарска и Кина главни заговорници хитног постизања мировног рјешења између Русије и Украјине, што је од највеће важности за укупне свјетске прилике и односе.

На питање да прокоментарише Декларацију коју су усвојили представници земаља НАТО-а, на самиту 10. јула у Вашингтону, а у којој се, између осталог, наводи да ће се чланови тог савеза "снажно и уједињено одупријети свим пријетњама по безбједност Алијансе", да ће наставити да унапређују политички дијалог и практичну сарадњу са Западним Балканом како би подржали регионални мир и супроставили се злонамјерном утицају, те по ко зна који пут нагласили своју подршку Кијеву на путу евроатлантских интеграција, Савић је изјавио за Срну да је јасно да нико од европских грађана не жели да води туђе ратове, које Американци намећу Европљанима.

- Европа је данас у хаосу. Њени становници желе само једно, исто што и ми у Републици Српској - развој, бољи стандард, нормализацију односа и заштиту националних интереса. Суверенистичка политика која гарантује заштиту најважнијих интереса земље и спречавање било каквог уплитања других у унутрашња питања постаје све гласнија у Европи - истакао је Савић.

Он је нагласио да је све више оних снага које су схватиле да се глас европског народа мора чути, те да ти гласови и у Француској, Аустрији, Словачкој, Мађарској и на многим другим мјестима траже исто – мир и рјешења.

Савић је навео да се у свакој изјави која долази од западних земаља, првенствено САД, али и НАТО-а, и даље може чути само антируска пропаганда, али на терену гледамо сасвим нову реалност.

Зато поруке које су усмјерене против Русије, док се истовремено купује руски гас преко трећих земаља од истих тих Европљана, каже Савић, лицемјерне су и све нас, а Европљане највише, коштају изгубљеног времена и прилика за раст и сарадњу.

- Америка колико год одгађала не може спријечити 'буђење' Европе и потребу даљих разговора и сарадње са Русијом. Не постоји никакав малигни руски утицај, али постоји амерички скупљи гас који плаћају и наставиће да плаћају грађани оних земаља чији су лидери одлучили да воде америчке ратове и њихову политику, а не развојну. Америка води хибридни рат у својој посљедњој рунди у борби за доминацијом, али прилике и односи јој не иду на руку - навео је Савић.

Он је закључио да се свијет мијења и буди, а у тим новим приликама Америка губи моћ да намеће своја правила другима и гази међународни поредак.