latinica  ћирилица
11/07/2024 |  11:02 | Аутор: СРНА

Жељезнички саобраћај у режиму лагане вожње на дионици Добој-Петрово ново

На дијелу пруге Добој-Петрово ново, између Добоја и Сочковца, успостављен је жељезнички саобраћај у режиму лагане вожње од 20 километара на час након што је дошло до деформације колосијека усљед високе темепратуре.
Жељезнице - Фото: СРНА
ЖељезницеФото: СРНА

Шеф Секције за одржавање пруга Жељезница Српске Јован Максимовић рекао је новинарима да је чувар јуче око 16.00 часова пријавио деформацију пруге на три мјеста на дионици Добој - Петрово Ново.

- Екстремна температура изазвала је ширење жељеза и деформацију колосијека, што је било и очекивано јер је температура шине била између 60 и 80 степени - изјавио је Максимовић.

Максимовић је рекао да је тешко предвидјети појаву деформација колосијека с обзиром на то да су оне изостајале у околностима веће темепературе, а њихов настанак тумачи посљедицом наглог удара усљед помјерања у околностима температурних промјена.

На овом дијелу пруге у току су радови на машинском уређењу засторне призме, а лагана вожња биће на снази до стабилизације температуре када ће се приступити машинском регулисању колосијека, потврђено је Срни из Жељезница Републике Српске.

Због деформације колосијека јуче и саобраћај био привремено прекинут од 16.00 до 20.00 часова.

Шеф службе за горњи строј Игор Васиљевић рекао је да се врше превентивне мјере како би се предуприједиле овакве појаве у прољетном периоду, попут дотезања колосијечног прибора, појединачне замјене елемената горњег строја, машинског уређења колосијека и утезивања колосијечне решетке.

Према његовим ријечима, током љетног периода појачан је и надзор пруге, а на снази је и љетна опходња чувара од 9.00 до 17.00 часова који је оцијењен као критични период, а у приправности су и дежурне службе.