latinica  ћирилица
11/07/2024 |  07:06 ⇒ 07:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Кина: Самит НАТО пун је ратоборне реторике, провокација и лажи

Самит НАТО пун је "ратоборне реторике", а изјаве у вези са Кином пуне су "провокација и лажи", саопштила је кинеска мисија при Европској унији.
Кинеска застава (Фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN, илустрација) -
Кинеска застава (Фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN, илустрација)

- Декларација самита НАТО-а у Вашингтону пуна је хладноратовског менталитета и ратоборне реторике, а садржај у вези са Кином пун је провокација, лажи, хушкања и клевета - рекао је портпарол кинеске мисије при Европској унији, преноси Ројтерс.

Генерални секретар Северноатланске алијансе Јенс Столтенберг рекао је јуче да "Кина има кључну улогу у илегалном рату Русије против Украјине", да пружа опрему двоструке намјене, микроелектронику и многе друге алате који омогућавају Русији да гради ракете, бомбе, авионе, оружје које користе у нападима на Украјину.

Кинески портпарол напоменуо је да је основни став Кине по питању Украјине промоција мировних преговора и политичко рјешење, стога је, како је наведено, пре више од годину дана изнела документ од 12 тачака којим је поставила опште принципе за окончање рата.

Како преноси Ројтерс, Кина је у више наврата налетела на критике НАТО-а и упозоравала на њено ширење на Азијско-пацифички регион.
Лидери Јапана, Јужне Кореје, Новог Зеланда и Аустралије, који су присуствовали самиту, успоставили су јаче везе са безбједносним савезом усред све веће забринутости због кинеског ширења у Јужно кинеско море.

- Чврсто се противимо томе да НАТО уђе у азијско-пацифички регион, јер би подстакао конфронтацију и ривалство, и нарушио просперитет и стабилност у овом региону - рекао је јуче портпарол кинеског министарства спољних послова.