latinica  ћирилица
14/08/2024 |  13:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка трага за Украјинцем одговорним за експлозију Сјеверног тока

Њемачка је издала европски налог за хапшење украјинског инструктора роњења који је наводно био дио тима који је одговоран за експлозију гасовода Сјеверни ток, наводи се у извјештају три њемачка медија.
Цјевовод Сјеверни ток (фото: EPA/STEFAN SAUER GERMANY OUT - илустрација) -
Цјевовод Сјеверни ток (фото: EPA/STEFAN SAUER GERMANY OUT - илустрација)

Њемачка полиција вјерује да је мушкарац, за кога је познато да је живио у Пољској, био један од ронилаца који су поставили експлозивне направе на цјевоводе који воде од Русије до Њемачке испод Балтичког мора у септембру 2022. године, објавиле су данас новине СЗ и Цајт и њемачки јавни сервис АРД, позивајући се на неименоване изворе.

Канцеларија њемачког главног тужиоца одбила је да коментарише извјештај.

Берлин је у јуну затражио од Пољске да ухапси Володимира З. (44), наводи се у извјештају. Данас је магазин Шпигел, позивајући се на изворе, објавио да вјерује да је осумњичени напустио Пољску.

Још један мушкарац и жена, такође украјински инструктори роњења, осумњичени су за саботажу, али до сада за њима нису издати налози за хапшење.

И даље није јасно ко стоји иза експлозија које су уништиле три од четири гасовода, који су постали симбол њемачког ослањања на руски гас након почетка рата у Украјини у фебруару 2022.  године.

Шведски истражитељи пронашли су трагове експлозива на неколико предмета пронађених на мјесту експлозије, што је потврдило да су биле намјерне.

Прошлог јануара Њемачка је извршила рацију на броду за који је рекла да је можда коришћен за транспорт експлозива и рекла Уједињеним нацијама да вјерује да су обучени рониоци могли да прикаче уређаје на цјевоводе на дубини од 70 до 80 метара.