latinica  ћирилица
10/07/2024 |  18:55 ⇒ 18:56 | Аутор: СРНА

Предмет "Ејуп Ганић и други": Свједок чуо за напад на Дом ЈНА и да је било рањених и убијених

Свједок Тужилаштва БиХ Рајко Бандука данас је на суђењу Ејупу Ганићу и другим оптуженим за злочине над војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године испричао да је 2. маја чуо да је нападнут Дом ЈНА, да је наређено једној јединици да оде провјерити и да су добили информацију да је било рањених и погинулих у тој јединици.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Бандука је рекао да је био ађутант команданта Друге војне области ЈНА Милутина Кукањца.

Он је навео да је било напада и на команду, а да 3. маја долази до преговора у којима су учествовали Кукањац, Алија Изетбеговић, Унпрофоров командант Луис Мекензи и шеф посматрачке мисије Европске заједнице Переира.

Бандука каже да је Изтебеговић 2. маја задржан на аеродрому и због његове безбједности склоњен је или заштићен у касарни у Лукавици.

Он је додао да је чуо телефонски разговор Кукањца и Изетбеговића, који је рекао да је изгледа ухапшен, на шта му је Кукањац одговорио да може ићи на своју одговорност, али да му то не савјетује, преноси Бирн.

Бандука је испричао да је првобитно планирано да Кукањац и Изетбеговић разговарају у згради ПТТ инжењеринга, али неки војници нису дали Кукањцу да напусти команду.

- Око 14.00 часова Изетбеговић је понудио да ће гарантовати излазак колоне и да ће лично доћи уз Мекензи и Переиру, да ће гарантовати да колона мирно напусти - рекао је Бандука.

Кад је Изетбеговић дошао у команду, рекао је Бандука, затражено је додатно вријеме за паковање ствари.

Кукањац је, према ријечима свједока, позвао Изетбеговића у кабинет на кафу. Он је рекао да су послије у његову канцеларију дошли неки људи из врха РБиХ, које није познавао, али је сазнао да су били Јусуф Пушина и Бакир Алиспахић.

Бандука се присјетио како је колона стала након што је кренула, те се чула граја и пуцњава. Пуковник који је био с њим у возилу, како је испричао, отворио је прозор и погођен је у сљепоочницу, а други официр у нос, док је метак погодио његов шљем.

- Маса је била шаролика – и цивила, полууниформисаних, било је обиљежених. Када је колона стала и пуцњава, људи су јурнули - рекао је свједок, додајући да је по тим дешавањима, наредбама да се обустави паљба, као и склањању возила закључио да је то било организовано.

Он је рекао да је морао лећи на улицу и да су неки прилазили и шутирали га. Бандука је испричао да су послије превезени у ФИС, гдје се појавио генерал Стјепан Шибер који је наредио да се прекине малтретирање и да их разврстају на официре, резервисте и младе војнике.

Бандука је посвједочио да је у сали у којој су били затворени било обезбјеђење које је личило на војнике. Он је рекао да су неки одвођени и премлаћивани и додао да су сутрадан пуштени.

За напад на колону, убиства, рањавање и злостављање припадника ЈНА и цивила оптужени су Ејуп Ганић, Заим Бацковић, Хамид Бахто, Хасан Ефендић, Фикрет Муслимовић, Јусуф Пушина, Бакир Алиспахић, Енес Бездроб, Исмет Дахић и Махир Жишко, који су обављали високе политичке, војне и полицијске дужности.

Одговарајући на питања Ганићевог браниоца Лејле Човић, Бандука је рекао да су у Дому ЈНА били војници, али да није било неке наоружане формације.

На питања о задржавању Изетбеговића, свједок је рекао да је чуо да је Изетбеговићу било омогућено да контактира са Ганићем.

Бацковићевог браниоца Јесенку Решидовић интересовало је да ли је свједоку познато да је ЈНА имала распоређено тешко наоружање око града, да је извлачила оружје из складишта, те дејствовала по насељима, на шта је свједок одговарао негативно.

Одбранама Пушине и Бацковића прецизирао је да је двојицу оптужених видио након што су завршени преговори о повлачењу.

Суђење би требало да буде настављено 17. јула.