latinica  ћирилица
10/07/2024 |  18:51 ⇒ 22:58 | Аутор: РТРС

Врели дани и тропске ноћи - вријеме опасно по здравље и безбједност (ВИДЕО)

У Српској је и даље због високих температура ваздуха на снази наранџасто упозорење. Врхунац топлотног таласа тек се очекује. Најтеже је онима који раде на отвореном или у топлим условима - грађевинарима, пекарима, трговцима. Свјесни ове временске непогде, поједини сектори ће на принудни одмор.
Врућине - Фото: РТРС
ВрућинеФото: РТРС

Бројна бањалучка градилишта данас су била пуста. Поједини грађевинари одлучили су да, док трају тропски услови, обуставе радове.

- Заиста је вруће на градилишту ових дана, скраћено радимо, газда је одлучио да до краја седмице обуставимо радове и чак наредне седмице ако буду овакве температуре - каже Љубиша Ћетојевић, грађевински радник високоградње.

Топлотни талас повећао је потрошњу воде, па је тако у појединим бањалучким насељима на снази редукција овог ресурса. Мјештани су огорчени и не искуљчују протесте.

Врућине су донијеле више посла чуварима закона. Возачи су због врућине и гужви све нервознији.

- То повећава прекршаје што се тиче брзине, а и самим тим настају и незгоде - рекао је Алекса Ћаласан, полицијски службеник Полицијске станице за безбједност саобраћаја Фоча. 

Грађани спас од врелине траже у природи и климатизованим просторијама. Љекари упозоравају - адаптација прије изласка у топло је обавезна. Топлотни талас, истичу стручњци, директна је посљедица климатских промјена, за које кажу да ће их овог љета бити још.

- Очекује се бар још два топлотна таласа ове године, значи све је у вези са директним климатским промјенама, глобално је повећање температуре, односно сагоријевање фосилних горива које је условило повећање ЦО2 - истакао је Горан Трбић, професор климатологије и декан бањалучког Природно-математичког факултета.

Не охрабрују ни прогнозе метеоролога. Након врелог дана слиједи још једна тропска ноћ, са температуром изнад 20. подиока.