latinica  ћирилица
10/07/2024 |  18:41 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Сребреница: Бошњаци поново бојкотовали комеморативну сједницу (ВИДЕО)

У Сребреници је одржана комеморативна сједница Скупштине општине на којој су одборници и званичници одали почаст свим настрадалим становницима у посљедњем рату. И ове године, сјединицу су бојкотовали бошњачки одборници. На позив се нису одазвали ни представници бошњачких организација и удружења проистеклих из рата.
Комеморативна сједница у Сребреници - Фото: РТРС
Комеморативна сједница у СребренициФото: РТРС

Дан који је требало да покаже да су све жртве сребреничке регије једнаке и комеморативна сједница на којој је одат пијетет свим невино страдалима, по ко зна који пут показао је сав апсурд приче о жртвама и злочинима. Поруке мира и толеранције које српски представници шаљу, не допиру до њихових бошњачких колега. Бојкот комеморативне скупштине, која се одржава већ 17 година, то јасно показује.

- Бошњачки политичари, односно одборници, већ неколико година бојкотују овај дан, показујући да не поштују, прије свега, своје жртве, а онда не можемо да очекујемо да поштују и српске жртве - каже начелник Сребренице Младен Грујичић.

Потпредсједник Скупштине општине Сребреница Милош Миловановић каже да онај ко не поштује туђу жртву, не може да поштује ни своју.

- Жалосно је што данас нема представника Бошњака на овој комеморативној скупштини. Ми смо данас дошли, показали да поштујемо све невине жртве и једног и другог народа - истиче Миловановић.

Осим политичких, позиву се нису одазвали ни представници бошњачких организација и удружења. Такав однос према жртвама није изненадио Бранимира Којића, предсједника Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила. Све док је тако, док се негирају српске жртве и бошњачки народ једини приказује као страдалнички, напретка и бољег суживота, каже Којић, тешко да ће бити.

- Они су од ове комеморативне сједнице направили лакрдију не желећи да дођу и да се поклоне свим жртвама. То је нешто што шаље поруку која није добра ни за Србе ни за Бошњаке, ни за породице једних ни других - каже Којић.

Бољем суживоту није допринијела ни резолуција о Сребреници која је мимо свих процедура усвојена у Генералној скупштини УН. Њено усвајање додатно нарушава односе унутар БиХ, наводи премијер Србије Милош Вучевић. У Резолуцији се жале само бошњачке жртве, нема ријечи о српским. За једине кривце означен је само српски народ. На све то, у писму упућеном Уједињеним нацијама, указао је и Карло Буцола, који је у вријеме рата, био високи представник УН у БиХ.

- Усвојена резолуција о Сребреници у Уједињеним нацијама под политичким притиском, деградира статут УН, Евопске уније и права о слободном изражавању држава, што се постигло методом уцјењивања, дезинформацијама о стварном дешавању, наметањем лажних података што се видјело на самом изгасавању. Зато се од стране дијела делегата Европске уније и покреће опозив изгалсане резолуције - рекао је Буцола.

Осим бошњачких политичара, већ годинама пијетет жртвама селективно одају и представници Запада. Тако су данас, уочи обиљежавања страдања Бошњака у Сребереници јула 1995. године Поточаре посјетили амерички амбасадор Мајкл Марфи и Нијемац Кристијан Шмит. Говорили су о помирењу и поштовању сваке жртве. Исто то су моглу поручити прије четири дана из Братунца, када је обиљежавано страдање Срба. Могли су, али, по обичају, нису.