latinica  ћирилица
10/07/2024 |  18:28 ⇒ 22:58 | Аутор: РТРС

Кларк би и у пензији да кроји судбину на Балкану (ВИДЕО)

Српски народ опредијељен је за мир, стабилност и сарадњу, али неће дозволити кршење права и пристати на разбијање Србије и Српске. Одговор је ово из Бањалуке и Београда на најновију антисрпску пропаганду. Најновији напад долази од пензионисаног америчког генерала Веслија Кларка.
Весли Кларк (фото: архива/EPA/JOE MARQUETTE) -
Весли Кларк (фото: архива/EPA/JOE MARQUETTE)

У пуном јеку антисрпске хистерије, са Запада пристижу нове монтиране оптужбе. О праведности и праву огласио се и бивши амерички генерал, који је, не тако давне 1999. године, командовао НАТО бомбардовањем Србије у којем је за 78 дана убијено 2.500 људи. Одлука о бомбардовању тадашње СРЈ донесена је, први пут у историји, без одобрења Савјета безбједности УН. Гостујући са Аљбином Куртијем на Си-Ен-Ен, Кларк је Србију назвао продуженом руком Русије, а Србе главним реметилачким фактором Балкана.

- Вучић ће тражити од Путина дозволу. Он жели да заузме макар сјеверну половину Косова, можда и више, а у исто вријеме хоће да разбију Босну и Херцеговину и заједно са Републиком Српском поново створе Велику Србију. Све се ради о етничком чишћењу на Балкану. Мислили смо да је НАТО то зауставио - рекао је Кларк.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да Србија није ни руски, ни амерички играч и никада то неће бити. Прије него што почне да говори о насиљу и агресији, Кларк би требало да се присјети и затражи опроштај од свих српских породица чије је животе заувијек промијенио начињеним злочинима, каже предсједник Србије.

- Кларк је оставио свој неизбрисив траг на Балкану, нажалост, тај траг нису били ни путеви ни пруге, подршка било коме, већ убијање нашег народа, наше дјеце. То су историјске чињенице и оне се неће промијенити. Мени је драго да они уживају у нападима на Србију, то значи да смо оснажили и ојачали и да при томе морају да се служе неистинама - рекао је Вучић.

Они који су окрварили руке о Србе, нејач, бомбардовали српску дјецу, и даље сматрају да нису довољно наштетили Србији и цјелокупном српском народу, истакао је српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

- Када говорите о томе да Србија жели четири општине на Космету, да Србија жели разбијање БиХ, то је опет ништа друго него припрема одређених врста међународних интервенција, да ли војних или политичких против Србије, Републике Српске и цјелокупног српског народа. Оно што је очигледно изазвало нову лавину антисрпске пропаганде, србофобије која буја у Сарајеву, Приштини и на многим другим адресама - у Бриселу и Вашингтону, јесте Свесрпски сабор и Декларација која је усвојена - рекао је Ковачевић.

Из Српске и Србије наводе да декларација усвојена на Свесрпском сабору, није усмјерена ни портив кога. Из овог документа јасно је да Србија и Српска заговарају мир, стабилност, сарадњу, али и заштиту права Срба, гдје год да се налазили.