latinica  ћирилица
10/07/2024 |  14:20 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

Одгођено рочиште о рибњаку "Саничани" у стечају

Окружни привредни суд у Приједору одгодио је за 14. августа извјештајно рочиште о рибњаку "Саничани" у стечају.
Рибњак Саничани - Фото: РТРС
Рибњак СаничаниФото: РТРС

Рочиште је одгођено јер је Суд, прије почетак данашње скупштине акционара запримио захтјев за искључење поступајућег судије, који је упутио бивши власник овог рибњака, Радојица Ратковац из Сребренице.

Предсједник Суда Дијана Мазалић Новић требало би до наредног рочишта да донесе одлуку о захтјеву Ратковца.

За данашње рочиште било је предвиђено да стечајни управник поднесе извјештај о раду, да се донесу услови о продаји предузећа и одлука о расписивању лицитације о продаји стечајног дужника као правног лица.

Рочишту су присуствовали стечајни управник Микро Марчета, предсједник одбора повјерилаца Бојана Рауш Пилиповић из Правобранилаштва Републике Српске.

Присутни су били и пуномоћници повјерилаца Нове банке, Управе за индиректно опорезивање БиХ, рудника "Арселор Митал Приједор", Ветеринарског завода Суботица, Радојице Ратковца, те вјештак економске струке Горан Радивојац, бивши и садашњи радници предузећа.

Стечај је отворен у марту 2022. године, а против већинског власника - Ратковца, Окружно јавно тужилаштво у Приједору подигло је оптужницу у фебруару прошле године због кривичног дјела незаконито поступање у привредном пословању којим је оштетио јавне приходе за око пола милиона КМ.

Представници градске власти у Приједору више пута од покретања стечаја изражавали су интерес да ово предузеће купи Влада Републике Српске и преда на управљање граду Приједору.

Скупштина повјерилаца је 10. јануара ове године у Окружном привредном суду у Приједору већином гласова донијела одлуку о продаји стечајног дужника као правног лица и овластила одбор повјерилаца да припреми и предложи услове продаје, али против одлуке је био адвокат Зоран Бубић у својству повјериоца и у својству пуномоћника повјериоца Радојице Ратковца.