latinica  ћирилица
09/07/2024 |  18:35 ⇒ 18:37 | Аутор: СРНА

Бивши високи представник: Криминално лобирање о резолуцији о Сребреници са лажним подацима

Начин гласања за резолуцију о Сребреници у УН, као и лобирање од земаља покровитеља је криминалан и са лажним подацима, а њено усвајање деградира Статут УН, ЕУ и права о слободном изражавању држава, изјавио је Карло Буцола, који је био високи представник УН у вријеме грађанског рата у БиХ.
Генерална скупштина УН (фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL - илустрација) -
Генерална скупштина УН (фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL - илустрација)

Буцола је рекао да сва припрема посљедњих 18 година наводи на политичку и криминалну сврху, да би се у датом моменту, по потреби политике, започео рат у овом дијелу балканске територије.

- Овим путем желио бих да упознам моје надлежне представнике у УН, предсједника Антонија Гутереса, надлежну канцеларију, као и предсједника Европске комисије Урсулу фон дер Лајен, ако желе да чују - навео је Буцола у отвореном писму о дешавањима у Сребреници које је упућено УН.

Буцола је рекао да чињенице које је навео може потврдити документима, видео- снимцима, сликама са лица мјеста, као и забиљешкама које су настале у вријеме ратних дешавања.

- Овим дјеловањем сте подстакли међународне вјерске разлике, велику подјелу, међусобну мржњу и стварање јаких националистичких странака - навео је Буцола у писму достављеном телевизији М.

Он тврди да је овим начином утицаја Балкан инструисан да поново уђе у отварање нових жаришта.

- Прва ставка предсједника држава на Балкану у овом дјеловању је појачање мјера предострожности против усвајања ЕУ закона чија се култура коси с њиховом културом - рекао је Буцола.

Он је нагласио да је резолуција о Сребреници усвојена методом уцјењивања, дезинформацијама о стварном дешавању, наметањем лажних података.

- Зато се од старне дијела делегата ЕУ и покреће опозив изгласане резолуције. Вјеродостојни подаци се припремају са заједничким тимом тог подручја - рекао је Буцола.

Он се осврнуо на Кристијана Шмита, наводећи да је у БиХ постављен нови високи представник који није изгласан у парламенту три конститутивна народа у БиХ, о чему по Дејтонском мировном споразуму морају бити сагласни.

- Нелегални високи представник мијења уставне законе по налогу једне етничке стране и на тај начин угрожава двије друге етничке групације и ствара статус криминалне државе - навео је Буцола и додао је као представник УН више пута упозоравао на недостатке.

Буцола је у изјави говорио и о Хрватској која је примљена у ЕУ, те навео да је наметнут стандард који је хрватски народ довео до психичког стреса због немогућности да нормално живи.

- У Хрватској је нагло све поскупјело. Нови европски закони граде нову културу, тако да су владајуће структуре довеле до честих свађа и проузрокују тешке кризе у држави. Хрватски парламент служи за свађе, непримјерено понашање чланова парламента са непримјереним говорима упућеним Влади и предсједнику Владе Хрватске - рекао је Буцола.

Он је додао да је народ Хрватске незадовољан уласком у ЕУ.

- Додатно наоружавају Албанце на Косову да би исказали мржњу према Србији, а по међународној конвенцији то је кршење и може у будућности имати трагичне посљедице као у Сребреници. Те одлуке су достављене од НАТО без да се консултује са својим народом - рекао је Буцола.

БиХ у којој је корупција веома изражена у свим сегментима друштва, а политичари наговорени од страног фактора, тврди Буцола, ухватила се за уништење саме себе и преко лобирања усвајањем резолуције о Сребреници мисли да претвори српски народ у Бошњаке и да са Косовом и Хрватском заједно са НАТО нападну Србију.

- /Самопроглашено/ Косово је спремно да нападне Србију. Такав план је припремљен за Балкан, нови Јасеновац и Сребреницу. Нећемо успјети да се докажемо Русији уништењем Србије, иако кршимо све могуће конвенције о људским правима. У тој групи је и мала Црна Гора са новим и младим руководством које има велику жељу да побољша стање у држави на било какав начин - указао је Буцола.

Он је изразио увјерење да ЕУ све то зна, али да не реагује, и таквим поступком учествује у тим догађајима.

- Оваквим ставом ЕУ и Америка утичу на то да ће и Србија кренути неким другим смјером, што ће бити изненађење свима - рекао је Буцола.