latinica  ћирилица
08/07/2024 |  20:29 ⇒ 20:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Срби чувају Дејтон, руководство у Сарајеву и неки са Запада хоће да га руше

Предсједник Србије Александар Вучич рекао је вечерас да Срби хоће да чувају Дејтонски споразум, да његово рушење не желе ни Бошњаци, већ њихово руководство, као и поједини политичари са Запада који се играју ватром, оптужујући Србе за то.
Александар Вучић (Фото: Танјуг/Јадранка Илић) -
Александар Вучић (Фото: Танјуг/Јадранка Илић)

Вучић је, коментаришући за ТВ Пинк изјаву министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза да је Дејтонски споразум грешка и да је Вучић током деведесетих пуцао из снајпера са сарајевских брда, рекао да је та изјава веома опасна и упитао хоће ли на њу реаговати помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Џејмс О'Брајан, као и амбасадор Сједињених Америчких Држава у БиХ Мајкл Марфи.

- Што нисте реаговали на то када је (Хелез) рекао да је Дејтон грешка? Замислите да ја тако брутално лажем о члану њиховог Предсједништва - рекао је Вучић.

Поручио је Хелезу да ће, уколико покаже и најмањи доказ да је пуцао са брда у Сарајеву, истог тренутка престати да буде предсједник Србије.

- Позивам те, лажове један, са кинеским дроновима из Техноманије да, ако не докажеш - поднесеш оставку са функције која је далеко мање значајна - рекао је Вучић.

Додао је да су фотографије њега са пушком о којима је Хелез говорио лажне, као и да је био наслоњен на статив од камере.

Вучић је рекао и да амбасадор САД у БиХ Мајкл Марфи дневно излази са "500 објава о /предсједнику Републике Српске Милораду/ Додику", додајући да чека да види хоће ли реаговати у овом случају.

Вучић је рекао да су управо они који оптужују Србе умислили да је требало да уђу тада у Бањалуку, заједно са Хрватима и уз подршку Запада против Срба.

Вучић је рекао и да њега интересује да ли ће се радити ауто-путеви и пруге, а да га не занима да се извињава и да подилази некима због тога што су убијали Србе.

Он је рекао да је његова "обавеза да каже `извините` и `жао нам је` због тога што смо ми негдје убијали ваше сународнике", као и да увијек жели да положи цвијеће, вијенац, све што је потребно, али да тражи и од других да се поклоне српским жртвама, јер то нису, како је рекао, водене бојице, црвене боје, већ крв која је ту проливена.

- И ништа више од тога. А не, сјетили смо се па ћемо сад не знам шта да измислимо ново против Срба па ће нам бити добро. Ево Доника Гервала је позвала све да помогну демократским снагама у Србији, пошто је Србија за њу нешто изван Косова. Да помогнемо демократским снагама у Србији да оборе Вучића, они ће онда да признају независно Косово. А ја позивам све друге да ме оборе, признајте Косово, признајте да су Срби најгори злочинци, признајте све што хоћете, признајте све геноциде, и стварне и нестварне, и какве год хоћете. Ја у томе нећу да учествујем - рекао је Вучић.

Он је рекао да не одговра ни ништа "ни овима из Приштине ни овима из Сарајева" и да их никада не вријеђа.