latinica  ћирилица
08/07/2024 |  17:36 ⇒ 19:42 | Аутор: СРНА

Старовић: Присуство кадета на Козари најављено и потпуно беспотребно исполитизовано

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Немања Старовић изјавио је данас да је потпуно беспотребно исполитизовано присуство кадета Војне академије Универзитета одбране и Криминалистичко-полицијског Универзитета на обиљежавању 82 године од Битке на Козари на Мраковици, поручивши да је њихово учешће најављено преко амбасаде Србије у Сарајеву.
Немања Старовић (Фото: www.mfa.gov.rs) -
Немања Старовић (Фото: www.mfa.gov.rs)

Он је нагласио да кадети 10 година уназад сваке године учествују у манифестацијама које се организују у иностранству у склопу државног програма његовања традиција ослободилачких ратова Србије, те да њихово учешће у тој врсти манифестација никада није проблематизовано у некаквом политичком кључу.

- И није ми до краја јасно зашто и чему овакве реакције претходних дана из Сарајева. Када имамо све у увиду, могу да кажем да се ради о једном потпуно беспотребном, па и штетном покушају политизације целог случаја и прављења проблема тамо где га заправо нема и никако не може бити - поручио је Старовић.

Он је указао да српски кадети и студенти редовно сваке године учествују у манифестацијама које се ораганизују у Аустрији, Словачкој, Чешкој, Румунији, Грчкој, Сјеверној Македонији и БиХ.

- Сваки пут годинама уназад, дакле, њихово учешће се најављује редовним дипломатским путем, у конкретном случају преко Амбасаде Републике Србије у Сарајеву и тако је било и ове године - рекао је Старовић за Тањуг.

Он је подсјетио и да кадети и студенти редовно годинама уназад учествују на манифестацијама, било на Козари или у Доњој Градини, да су увијек лијепо дочекани и да никада претходних година то није представљало проблем.

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић рекао је јуче да мора да се утврди ко је дозволио да, како је рекао, "Војска Србије" уђе на територију БиХ, након што су кадети војне и полицијске академије учествовали у дефилеу у Приједору поводом обиљежавања 82. године од Битке на Козари.