latinica  ћирилица
08/07/2024 |  16:35 ⇒ 18:02 | Аутор: СРНА

Додик: Мајке оплакају своје страдале, а не баве се политичарењем и радикализацијом односа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је за Срну да је веома некоректно и нехумано да се удружење попут "Покрета мајке енклава Сребреница и Жепа", које треба да оплакује жртве и жали своје страдале, непрестано бави политиком и политичарењем.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

-Разумијем њихову бол и више пута сам поновио да је бол сваке мајке за изгубљеним дјететом немјерљива, и да је неважно да ли је она српске, бошњачке или хрватске националности, јер мајчина суза нема националност, али не разумијем толику дозу мржње, радикализације односа и измишљања приче о некој наводној угрожености од 30 младића и дјевојака, кадета Војне академије у Београду", рекао је Додик за Срну упитан да прокоментарише саопштење Удружења "Мајке Сребренице и Жепе" у којем наводе да се "осјећају несигурно" због, како су навеле, присуства "Војске Србије у БиХ", а пред обиљежавање годишњице злочина у Сребреници.

Додик је истакао да је невјероватно да некоме представља пријетњу и да се осјећа несигурно и угрожено због 30 младића и дјевојака који су дошли да присуствују обиљежавању 82 године од Битке на Козари и геноцида над српским народом.

- Нажалост, очигледно је да су те мајке оштро кренуле у политику и више личе на политичку странку, него на мајке које оплакају смрт својих најмилијих. Могу да разумијем димензију њиховог бола, коју никада никоме не бих пожелио, као што не бих пожелио никоме ни бол мајки у црним марама, али у таквој политизацији свега и свачега не желим да учествујем - истакао је Додик.

Он је поручио да Удружење "Мајке Сребренице" не треба да се бави политичким питањима и рјешењима, већ да остане оно што и јесу - мајке и да се с поштовањем односе према свом болу, а, прије свега, према својим најмилијим страдалим у рату.

- Подсјетићу да су чланице тог удружења молила својевремено Била Клинтона да им направи државу, а њихова предсједница Мунира Субашић у Книну је изјавила да 'обожава Анту Готовину'. Затим је у УН, на дебати о раду Хашког трибунала, подигла транспарент 'Република Српска, геноцидна', када је и избачена из сале - истакао је Додик.

Он је упитао да ли је то жена и мајка која плаче за својим жртвама, док велича Готовину који је учествовао у акцији хрватске војске и полиције "Олуја", у којој су, такође, убијени нечији синови, кћерке, мужеви, браћа...

- Да ли мајке из тог удружења поштују било чију жртву и сузу, или су ту да воде политику!? Страдала су и туђа дјеца, али њихове мајке у тишини болују своју бол и нису се обогатиле као што је Субашићева то сама признала да у посједу има двије вишеспратне куће у Сарајеву, плату од 4.000 КМ, као и 60 дунума земље - истакао је Додик.

Он је нагласио да за разлику од Субашићеве, српске мајке не продају своје страдале, јер српске жртве нису на продају.

- Ниједна мајка и ниједна жена жртва рата није се обогатила на својој муци и невољи, а још мање мијешала у политику. Политику воде политичари, а не удружења која нису регистрована као политичке странке или можда јесу, а ми не знамо - рекао је Додик.