latinica  ћирилица
08/07/2024 |  15:10 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Након Пала и Рогатица планира формирање привредног савјета (ВИДЕО)

У Палама је одржана прва сједница Привредног савјета ове општине којој је присуствовао и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Саво Минић.
Саво Минић - Фото: РТРС
Саво МинићФото: РТРС

За добре резултате у привреди потребна је боља комуникација локалне власти, привредника и Владе Српске, што ће убудуће бити један од основних задатака Привредног савјета.

Како би средства из аграрног буџета била што ефектнија на терену, Минић је разговарао с привредницима из Пала о досадашњим подстицајима и мјерама како би убудуће заједнички пронашли модел од обостране користи.

- Непосредан разговор и обилазак терена важан је да глас народа прилагодимо правилницима и нормама. Треба чути шта обичан човјек и привредник каже и онда ће мјера бити доста боља и ефективнија - каже Минић.

Привредни савјет општине Пале послужиће и за бољу комуникацију локалних привредника и републичких власти, која до сада није била на задовољавајућем нивоу.

- Када смо оснивали Савјет намјера нам је била управо ово - да направимо комуникацију између локалне заједнице, Владе и свих структура власти. Има много проблема који су мали, а могу се само у комуникацији ријешити, а због неких шумова од прије, нису се ријешавали - каже предсједник Привредног савјета општине Пале Недељко Елек.

На првом засједању привредника из Пала највише пажње посвећено је пољопривредним произвођачима.

- Зато што је нама интересантна производња здраве хране и све и један произвођач који производи воће, поврће и млијечне производе је битан и ми морамо са свима њима да направимо озбиљну причу, да им помогнемо у инфрастури подстицајних мјера и свему што им је потребно, односно прије свега да обезбиједе домаћинство, а онда и тржиште - каже начелник Пала Бошко Југовић.

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Дамјан Шкипина рекао је да општина Пале има велики потенцијал и могућност да заокружи комплетан процес до крајњих потрошача.

Прва сједница Привредног савјета у Палама окупила је више од 50 привредника из ове локалне заједнице, већином пољопривредних произвођача.

Минић је данас боравио и у Рогатици гдје је разговарао са пољопривредним произвођачима и дрвопрерађивачима са подручја ове општине о актуелним питањима и могућностима унапређења пољопривредне производње.

Током састанка указано је на потребу формирања Савјета за привреду у општини Рогатица који би дефинисао проблеме, али и приједлоге за њихове рјешавање.