latinica  ћирилица
08/07/2024 |  14:08 ⇒ 14:08 | Аутор: СРНА

Тулековић: За шест мјесеци 14.979 посјетилаца

Спомен-подручје Доња Градина је, према евиденцији књиге посјетилаца, за шест мјесеци ове године посјетило 14.979 људи, а највише посјета забиљежено је током маја када је одржан низ активности у помен на жртве концентрационог логора Јасеновац, изјавила је директор те јавне установе Тања Тулековић.
Тања Тулековић - Фото: РТРС
Тања ТулековићФото: РТРС

Она је навела да је годишњем помену жртвама усташког злочина геноцида у логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини, који су у мају заједнички организовале владе Републике Српске и Србије, присуствовао велики број грађана, међу којима су били ученици, званичници и гости из Српске, Србије, Хрватске, Црне Горе и других крајева.

У Спомен-подручју Доња Градина у јануару је обиљежен Међународни дан сјећања на жртве Холокауста отварањем изложбе Милоша Дамјановића "О неким непописаним жртвама Холокауста у НДХ".

- Ова изложба затим је гостовала у Јеврејском кулурном центру "Арие Ливне" у Бањалуци и Јеврејском културном центру у Добоју, док је дјело "Књига из тишине", која говори о страдању становништва у селу Међеђа, у априлу промовисано у Народној библиотеци у Приједору - навела је Тулековићева.

Она је напоменула да је у Спомен-подручју одржана и радионица за средњошколце из Приједора и Козарске Дубице, истакавши да су такви догађаји веома значајни јер на аутентичном мјесту страдања ученици изучавају историографију Независне Државе Хрватске и Концентрационог логора Јасеновац.

Тулековићева је подсјетила да је и ове године спроведен конкурс за најбоље ученичке ликовне и литерарне радове о теми страдања у Јасеновцу, а да су историјски часови одржани у Новом Граду и Козарској Дубици.

Она је међу значајним активностима установе навела сарадању са Холокауст меморијал центром у Будимпешти и учешће на међународним конференцијама у мађарској пријестоници, те истакла да ће ова сарадња бити настављена и конкретизована.

Тулековићева је додала да и у овој години установа на чијем је челу наставља са прикупљањем свједочанстава, предмета, фотографија и докумената који су доказ о страдању цивилног становништва у НДХ.

- Прикупили смо значајан материјал и важно је подсјећати јавност да је то трајна акција установе "Спомен-подручје Доња Градина". Позивамо грађане да нам се јаве и помогну нам да сачувамо сјећање о страдању у Јасеновцу и Доњој Градини - рекла је Тулековићева.